Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 04. 2013. 11:37 >> 11:45

ORIGINALNI

Rukopis "Doručak kod Tifanija" na aukciji

Originalni rukopis romana Trumana Kapota "Doručak kod Tifanija", iz 1958. kucan na pisaćoj mašini, uz brojne autorove rukom pisane bilješke, krajem aprila, naći će se na aukciji. Očekuje se da bi mogao dostići cijenu od najmanje 250 hiljada dolara.

Uprkos početku koji nije obećavao, roman "Doručak kod Tifanija", postao je jedan od najtraženijih i najuticajnijih djela američke književnosti 20. vijeka.

Aukcijska kuća  "Er Er aukšn" (RR Auction), iz Nju Hempšira, organizovaće akuciju čuvenog rukopisa od 18. do 25. aprila.

Ukupno 86 stranica kucanog rukopisa sadrži brojne Kapotove bilješke, od kojih je najznačajnija ona, kojom je odlučio da promijeni ime svoje heroine.

U jesen 1958. u svijet je zamalo zakoračila Koni Gustafson (Connie Gustafson). Ali, umjesto nje, objavom romana svoj je literarni debi doživjela mlada, lijepa i društveno ambiciozna Holi Golajtli (Holly Golightly)Kasnije  je na filmu ovjekovječila slavna Odri Hepbern, koja je za tu ulogu bila nominovana i za Oskara.

Kapot je inspiraciju za svoju heroinu navodno crpio iz intimnih poznanstava s nekim od najistaknutijih članica tadašnjeg njujorškog visokog društva, posebno s nasljednicom i dizajnerkom  Glorijom Vanderbilt i Onom O'Nil, kćerkom američkog dramskog pisca Judžina Gledstona O'Nila i suprugom Čarlija Čaplina.

Novelu je prvo za dvije hiljade dolara otkupio "Harpers Bazar" (Harper's Bazaar), s namjerom da je objavi u nastavcima. Ali njihov izdavač "Hearst Publishers", smatrao je da je previše seksualno eksplicitna za njihove čitaoce. Objavljena je tek nakon što je za tri hilade dolara prodata časopisu "Esquire" i to upravo u nastavcima, paralelno s objavom čitavog romana u izdanju kuće "Random House".

Roman je odlično prihvaćen, što je učvrstilo Kapotov status 'zvijezde', a Holi Golajtli lansiralo na put ka filmskom platnu. 

Procjenjuje se da bi originalni rukopis kontroverznog djela, koje je svoje mjesto u istoriji svjetske književnosti snažno prigrabilo i zadržalo, na aukciji mogao da postigne cijenu od najmanje 250 hiljada dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније