Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 04. 2013. 18:26   >>  18:26

IPA PROJEKAT

Počele pripreme za studiju lokaliteta Svač

Radionica za pripremu IPA projekata u oblasti kulture, koja će za studiju slučaja imati arheološki lokalitet Svač, počela je danas u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Na otvaranju radionice, pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar kazala je da, uvažavajući mnogobrojnost kulturnih dobara u Crnoj Gori,  ali i nedostatka sredstava za njihovu kontinuiranu zaštitu i primjenu složenih i, finansijski zahtjevnih, konzervatorskih mjera, posljednjih godina smo postali svjesni da se respektabilan dio sredstava može obezbijediti iz međunarodnih fondova.

„Sa posebnom pažnjom ističem važnost IPA fondova, preko kojih smo uspjeli da realizujemo određeni broj projekata iz oblasti kulturne baštine, ali ne u onoj mjeri u kojoj smo planirali. Razlog tome je, prevashodno, nedostatak kvalitetnog kadra koji mogu da odgovore na zadatke pripreme aplikacija za fondove, ali još značajnije upravljanja evropskim fondovima, kao sadržioca svih ključnih piatanja uspješne realizacije projekta“, kazala je Ljesar.

Ljesar je istakla da u procesu evropskih integracija ovakve radionice imaju za cilj unaprijeđenje kadrovskih, a prije svega institucionalnih kapacite.

„Ova radionica prvenstveno je usmjerena na stručnjake iz nadležnih nacionalnih organa, Uprava i institucija, kao značajnog potencijala za održivost strategije i politika u oblasti kulturne baštine. Pružanjem ekvivalentne programske podrške visokih standarda za obuku kadrova u anagažmanu Britanskog savjeta, sigurna sam da ćemo osnaživanjem znanja u ovoj oblasti, postići sveukupni napredak u procesu jačanja i konsolidovanja institucija i kadrova“, rekla je Ljesar.

Radionicu će voditi međunarodni ekspert Rob Erli iz britanskog „Oxford Archaeology“ instituta, koji će pomoći da se izradi prijedloga projekta za lokalitet Svač, kojim će se aplicirati za neki od međunarodnih fonodova, sa posebnim akcentom na Fondove pretpristupne podrške IPA.

Direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović je kazao da će ova radionica biti od izuzetne pomoći svima onima koji se bave kulturnim nasljeđem.

„Mislim da se sa Svačem otvara jedna interesantna priča,identnitetska priča,jer je to grad koji je živio 1000 godina“, ističe Pejović.

Radionicu organizuje Ministarstvo kulture u saradnji sa Britanskim savjetom i Narodnim muzejom Crne Gore.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније