Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 01. 2015. 20:47 >> 20:45

GDJE JE ŠTAMPAN "OKTOIH"?

Promijenimo odnos prema književnosti

Prijestonica Cetinje, simbol je kulture tradicije i istorije. U Crnoj Gori smo štampali knjige u 15. vijeku između ratova i gladi. O tom svakovrsnom vizionarstvu, sagovornici Dnevnika TVCG kažu da je nasljeđe, ne samo crnogorsko, već i Južnih Slovena.

Književnost otkriva ono što stvarnost skriva. A šta nam otkriva činjenica da smo u Crnoj Gori štampali knjige u 15. vijeku, tada je to bilo kulturološko vizonarstvo Đurđa Crnojevića i štampara Makarija. Što je danas, pet vjekova kasnije?

"Evo koliko je važno kad je udžbenik petog razreda osnovne škole piše da se do sad mislilo da je štamparija bila na Obodu, a nije nego na Cetinje. Sad je sa onog Cetinja prebačena ovamo", kazao je Vladimir Vlado Raškov Jovićević z Rijeke Crnojevića.

Jovićević kaže da posjetioci Rijeke Crnojevića žele da vide gdje se to štampala prva knjiga kod Južnih slovena.

"Pita skoro svako, pa se desi ponekad da ne nađu tamo vrata otvorena, pa se vrate, a nemaju šta vidjeti bez jednu rupu", reako je on.

U Rijeci Crnojevića, na Obodu, nalazila se prva državna štamparija na svijetu, "Obod", gdje je štampana prva ćirilična knjiga kod Južnih slovena "Oktoih". Nesumnjivo, to bi moralo da bude nezaobilazno mjesto svakome ko želi da upozna istoriju Crne Gore.

Međutim, da li smo mi sami svjesni značaja činjenice da su se u 15. vijeku u maloj Crnoj Gori štampale knjige kako bi se sačuvao duhovni identitet?. O tome danas ovdje svjedoči samo kamena ploča.

O tome da li na pravi način valorizujemo i afirmišemo nacionalnu kulturu istorijuknjiževnost, govori crnogorski književnik i intelektualac Milorad Popović, koji smatra da bi mnoge velike evropske kulture bile ponosne da su u 15. vijeku imale Gutenbergovu presu.

"Danas u Crnoj Gori je jedan potpuno neadekvatan odnos, prije svega, od strane političke i kulturne elite prema toj jednoj velikoj kulturnoj tekovini. Samo da navedem nekoliko primjera. Izdavač Obod iz Cetinja koji je baštinio tu tekovinu se ugasio. Danas u Crnoj Gori postoji samo jedan izdavač koji kontinuirano izdaje savremenu litareturu ovdašnjim. Država odnosno Ministarstvo kulture, godišnje izdvaja za književnost i prevođenje 50.000 eura, što je manje od honorara jedne folk pjevačice za novogodišni program", ističe Popović.

Popović smatra da Obod i "Oktoih" nijesu dio samo crnogorskog, već i južnoslovenskog, evropskog identiteta.

"Pitanje je nedoraslosti naše kulturne elite, o jednoj opštoj nedoraslosti da je ono što je najvažnije u tom našem biću, a to je, nesumnjivo, književnost i jezik, presudno za identitet malih nacija, u tom smislu ima potpuno ignorantski odnos", poručio je Popović.

Ovakve teme obično nas dovode do ne baš lijepe crnogorske stvarnosti. Zato Popović skreće pažnju na pitanje koji odgovor čeka više od godinu.

"Profilu mentalnom, intelektualnom i duhovnom naše političke klase, koja se već godinu dana ne može dogovoriti oko Dana kulture, koji je predviđen na dan Njegoševog rođenja. Njima je sporan i Njegoš kao najviša kulturna referenca Crne Gore", naglasio je Popović.

Istoričarima ostavljamo da riješe dilemu, ako je ima, gdje se nalazila štamparija Obod, na Cetinju ili u Rijeci Crnojevića, a do tada valjalo bi da promijenimo naš odnos prema književnosti koji je dio kulturnog duhovnog i istorijskog nasleđa jedne zemlje i naroda.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније