Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 11. 2014. 10:15 >> 10:12

OD SJUTRA

Filmovi Roberta Redforda u KIC-u

U Kulturno-informativnom centru "Budo Tomovoć" od sjutra do četvrtka biće upriličeno dani posvećeni poznatom američkom filmskom glumcu i režiseru Robertu Redfordu. Gledaoci će filmove imati priliku da vide u Sali DODEST, od 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

Kao jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji američke kinematografije, Robert Redford je glumio u više od 40 filmova, dok je desetak i sam režirao. Za uloge kao i za režiju osvojio je značajan broj nagrada, a među njima su i one najprestižnije “Oscar” i “Golden Globe”.

Tokom 50-godišnje karijere Robert Redford je obilježio jedno čitavo filmsko razdoblje. Njegove uloge u filmovima kao što su „Veliki Gatsby“, „Žaoka“, „Butch Cassidy and Sundance the Kid“, „Istočno od Afrike“, ušle su u filmsku istoriju, baš kao i neki od filmova nastali u njegovoj režiji.

Publika ga pamti kao jednog od najcjenjenijih glumaca i u filmovima „Svi predsjednikovi ljudi“, „Moja Afrika“ i „Tri kondorova dana“. Za svoj film prvijenac „Obični ljudi“ dobio je čak četiri “Oscara” u kojem vrlo kritično iznosi svoje viđenje jedne tipične američke porodice srednjeg staleža.

Svi njegovi filmovi poput filma „Šaptač konjima“, izvrsno su prihvaćeni kako kod publike, tako i kod kritike. Osnivač je i zaštitnik “Sundance Film Festivala”, institucije koja afirmiše film po mjerilima suprotnim od industrijskih. Holivudski glumac, reditelj i producent Robert Redford ovogodišnji je laureat prestižne nagrade za životno djelo ”Čaplin”, koju dodjeljuje Filmsko društvo Linkoln centra (Film Society of Lincoln Center).

Priznanje koje nosi ime legendarnog komičara (prvi laureat 1972. bio je upravo Čarli Čaplin), Redfordu će biti dodijeljeno zbog nemjerljivog uticaja na filmsku umjetnost, a prije svega kao osnivaču najvećeg svjetskog festivala nezavisnog filma “Sandens” i borcu za ljudska prava.

Inače, reviju će u ponedjeljak otvoriti film "Svi predsjednikovi ljudi" (1976.). Dan kasnije, 18. novembra, na repertoaru su "Obični ljudi", dok će gledaoci u srijedu moći da pogledaju film "Pravilo Ćutanja". Posljednjeg dana, na repertoaru je "Moja Afrika".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније