Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 03. 2013. 08:55 >> 08:56

U 95.GODINI

Preminuo kubanski pijanista Bebo Valdes

Jedan od najpoznatijih kubanskih pijanista Bebo Valdes, koji je snimao sa Netom King Kolom i bio muzički direktor legendarnog kluba Tropikana u Havani, preminuo je juče u Švedskoj u 95. godini života.


Valdes, koji je u Švedskoj živio više od 40 godina, umro je u bolnici, a u tom trenutku pored njega su bila njegova dva sina i najbliži prijatelji.

Uzrok smrti nije saopšten.

Valdes je karijeru počeo u noćnim klubovima Havane 40-ih godina prošlog vijeka. Pod uticajem američkog džeza, kubanske melodije i afričkog ritma, 1948. postao je glavni pijanista orkestra čuvenog noćnog kluba Tropikana.

Godinu nakon što je revolucionarna vlada Fidela Kastra došla na vlast na Kubi 1959., Valdes je prebjegao u Meksiko, ostavljajući za sobom ženu i petoro dece.

Konačno se nastanio u Stokholmu 1963., gdje se oženio sa Šveđankom i s njom osnovao porodicu. U Švedskoj je radio kao pijanista u hotelima i barovima.

Otac je poznatog pijaniste Čuča Valdesa, koji mu je sin iz prvog braka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније