Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 03. 2013. 11:47   >>  11:52

ŠTA SE NE ČITA?

Njujork: Biblioteka neizdatih knjiga

Njujorška organizacija "Centar za fikciju" (The Center for Fiction), koja promoviše književnost i podržava pisce, predstavila novi projekat skokholmske umjetnice Meri Algun Ringborg - "Biblioteka neizdatih knjiga".


Ona predstavlja hiljade knjiga koje nikada nijesu izašle iz biblioteke Centra i time postavlja pitanje, koji subjekti u savremenom umjetničkom trenutku imaju 'vrijednost' i poželjnost. Time autorka koncepta stavlja naglasak na teme i priče koje su zaobiđene, i koje bi ponovno mogle da imaju važnost u bliskoj budućnosti.

Nakon početne postave 2012. u stokholmskoj nacionalnoj biblioteci, projekt je izazvao veliku pažnju publike i interes kritike, pa se Ringborg odlučila za još jednu prezentaciju, ovog puta s knjigama iz Centra, jedine neprofitne organizacije u Americi, posvećene isključivo poštovaocima djela fikcije.

Knjige će nakon izlaganja zvanično posuditi  njujorškoj  neprofitnoj umjetničkoj organizaciji  "Art in dženeral" (Art in General). Tamo će publika imati priliku da doživi  atmosferu koja simulira doživljaj Centra, ali ujedno i da iskusi kako 'zaboravljene' knjige izgledaju unutar konteksta savremenog umjetničkog prostora.

'Biblioteka neposuđenih knjiga bazira se na konceptu biblioteke kao institucije, koja manifestuje jezik i znanje o promjenama u društvenoj svijesti, kao i otvorenost za sve tipove ljudi i literature. Ovaj rad uključuje knjige iz određene biblioteke, koje nikad nijesu bile posuđene. Okvir ovog projekta ukazuje na pojave koje su zanemarene, znanje koje nije konzumirano, te stavlja u prvi plan ono što nam stalno izmiče.

Zašto upravo te knjige nijesu izabrane, zašto su ignorisane, nikad neće biti otkriveno, ali sve što one sadrže postaje reprezentativan uzorak pukotina i rupa u našoj istoriji, te katalogizacija svijeta koji funkcioniše u ambivalentnim odnosima naspram odsutnosti i prisutnosti. U ovoj biblioteci njihovo samo postojanje ponovo se procjenjuje i uvažava novim posuđivanjem, i time se podcrtava njihov sadržaj i forma u kojoj ih izlažemo. To je nova autonomna biblioteka koja čeka da bude otkrivena', kazala je autorka Meri Algun Ringborg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније