Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 03. 2013. 20:51   >>  20:43

TRAŽI SE VLASNIK

Bosanci tuže Veljka Bulajića

Direktor „Filmskog centra Sarajevo“, reditelj Adis Bakrač, najavio je danas da će tužiti Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma „Bitka na Neretvi“, tvrdeći da se radi o filmu čiji je pravni nasljednik preduzeće na čijem je čelu.

 

Javno preduzeće „Filmski centar Sarajevo“ podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma „Bitka na Neretvi“, kao i nezakonite prodaje tog i filma „Kozara“. Prava su nesporna i pripadaju BiH, kazao je Bakrač sarajevskom „Dnevnom avazu“.

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije i zvanično pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su prije dva dana „Jadran film“ i Bulajić – reditelj ostvarenja koje je četiri decenije najčešće označavano kao jugoslovensko.

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je dio bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora. Bakrač, međutim, tvrdi da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledaoci u našoj zemlji i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju – HD formatu koji odgovara standardima svjetske distribucije, istakao je Bakrač, uz tvrdnju da je „Bitka na Neretvi“ bosansko-hercegovački film snimljen u produkciji „Bosna filma“ iz Sarajeva 1969. godine.

Bulajić je ocijenio da se film našao u „međuprostoru, potpuno međunarodno nezaštićen“.

Kao autor sam odlučio, uz konsultaciju s pravnim službama i komisijom UNESKO-a, da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije, potvrdio je još jednom Bulajić.

On je naglasio da je izvršni producent i organizator produkcije „Jadran filma“ i da smatra logičnim da film bude predstavljan kao autorsko djelo tog filmskog centra, čiji predsjednik uprave Vinko Grubišić tvrdi da njihovi potezi ne znače „svojatanje filma“.

 

„Bitka na Neretvi“ snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u Jugoslaviji.

Film je imao veliku gledanost – samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svijetu. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels… Godinu dana nakon što je snimljen bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu i u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku bioskopku i televizijsku distribuciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније