Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

31. 01. 2024. 12:14 >> 12:15
Čitaj mi:

KNJIŽEVNO VEČE U NIKŠIĆU

Banjević erudita, profesionalac, uzvišeni pjesnik

Dvije knjige izabranih djela Branka Banjevića, "Glasovi" i "Osvrti", predstavljene su sinoć u Nikšiću, u organizaciji nikšićkog ogranka Matice crnogorske i Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića.

Knjiga je štampana prošle godine povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika kao partnerski projekat Matice crnogorske i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Izdanje je u ime domaćina predstavila profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću i predsjednica nikšićkog ogranka Matice crnogorske Jasmina Nikčević, a o životu i djelu Branka Banjevića govorili su i urednik izdanja Marko Špadijer, književnik Dragan Radulović i književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Kako navode u saopštenju, Nikčević je podsjetila na neke svevremenske stihove Branka Banjevića i izvukla najsvjetlije momente njegove biografije, ističući posebno njegovu sposobnost da pamti, po čemu je bio naročito poznat u studentskim danima.

"Ono što je Banjevića preokupiralo kao pjesnika je Crna Gora, koju simbolički predstavlja kroz Tomaševu kulu. Ta kula je za njega mjesto slobode, slobodarstva, simboliše dom, trajanje i predstavlja ono što je Njegošu bio Lesendro", istakao je Špadijer.

Dodao je i da je u moru autora koji su ostali u domenu amaterizma, Banjević u književnom svijetu bio pravi profesionalac.

"On je prvo ovladao književnim teorijama, znanjima, naučio stihove, završio književnost. Zbog te njegove erudicije mogao je da bude i urednik i antologičar i esejista i mogao je da bude kompletna ličnost", rekao je Špadijer.

Pored stvaralačkog, imao je i bogat društveni život.

"Gdje god je krenuo, gdje god se našao, on je bio taj koji je plijenio, koji je mogao da govori na svaku temu, i to ne prazno, ne frazerski, nego je znalo da bude duboko smisleno to što kaže. Odlično je poznavao jezik", istakao je Špadijer.

Radulović je govorio o strukturi, jeziku i simbolima koji dominiraju poemom "Glasovi", kao i o jeziku i stilu, stavljajući akcenat na, kako ih je nazvao, "dramske strategeme".

"Poema „Glasovi“ Branka Banjevića je djelo veoma bogato značenjima i pravo je čitalačko zadovoljstvo odgonetati njihove slojeve i međusobna preplitanja. Iskušava naše čitalačko iskustvo, ali i domete našega saznanja. Kao što poezija, ako je prava, uvijek i čini. Njegova poezija čovjeka oslobađa lažnog sjaja i banalnosti epohe, lišava ga privida i samoobmane, i nastoji ga ohrabriti da izdrži na mjestu najčistije strave i zvjezdanog obasjanja – a za Branka Banjevića to je mjesto gdje u jeziku, slobodi i moralu pjesnički stanuje čovjek", rekao je Radulović.

Banjevićev je jezik blizak svima nama, istakla je Erjavšek.

"Proizišao je iz sudara generacija koje su znale kako da razgovaraju jedne s drugima neopterećene navirućim tuđizmima, digitalizmima i svaštonizmima. Njegov je izraz od čovjeka iz naroda čovjeku iz naroda; uzvišen je pjesnik, ali Banjević sebe nije htio da izdiže iznad onoga o čemu pjeva – čitalac je jednako bitan, jer bez njega poezija ostaje mrtvi skup slova na papiru, to je znao. Danas pjesnici pišu da saniraju sebe i da ostanu mistični u očima drugih, dok je Banjević sebe otkrivao da olakša drugima da se otvore prema svijetu i dao svoj skromni, ali u isto vrijeme i sjajem ovjenčan prilog kolektivnom ozdravljenju", rekla je Erjavšek.

Promocija Banjevićevih izabranih djela u Nikšiću završena je projekcijom fotografija iz profesionalnog i privatnog života istaknutog crnogorskog književnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније