Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 05. 2014. 18:17 >> 18:19
10

MIĆUNOVIĆ

Čast je bilo sarađivati sa Dragom Malovićem

Povodom smrti istaknutog crnogorskog glumca Draga Malovića, ministar kulture Branislav Mićunović, uputio je telegram saučešća porodici i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Drago Malović je bio izuzetna i markantna pojava na crnogorskoj glumačkoj sceni sa iskonskim darom, naveo je Mićunović.

“Porodici i njegovim prijateljima neka je za utjehu i to što je njegov životni put ovjenčan velikim i vrijednim stvaralačkim i ljudskim uspjesima”, napisao je u svom saučešću ministar kulture.

Mićunović je podsjetio da je Malović, za dugih decenija života i umjetničkog rada, ostvario preko dvije stotine uloga.

“Likovi koje je tumačio u filmovima i TV serijama ostaće upamćeni po njegovom originalnom glumačkom izrazu, a njegovo prisustvo na pozorišnim scenama, najvažnijem mjestu njegovog života, od Kragujevca do Nikšića i Podgorice, pa do nebrojenih gostovanja, ostavljaju trag po kome će se vječno pamtiti, i kao poseban umjetnik i kao pouzdan i blagorodan čovjek”, naveo je Mićunović, podsjetivši da su, pored velikog broja državnih i strukovnih nagrada i priznanja, Malovićev umjetnički angažman i stvaralaštvo valorizovani i statusom Istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

“Bila mi je čast što sam mu bio i saradnik i prijatelj“, napisao je u saučešću upućenom porodici I CNP-u, ministar culture Branislav Mićunović.

Istaknuti crnogorski glumac i bivši doživotni član CNP-a, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini.

Iz CNP-a  kazali su da je Malović jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost.

Malović je, kako su rekli, počeo kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno- umjetničkom društvu „Zahumlje“, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac.

Malović iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom.

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

“Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta biva angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u „Gorskom vijencu“ i „Lažnom caru Šćepanu Malom“, Petra II Petrovića Njegoša. Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami „Ognjište“ Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje - kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio Sterijinu nagradu”, stoji u saopštenju CNP-a.

Za svoga pozorišnog aktivnog djelovanja, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj „Đekni“, velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Malović je glumio u nekoliko Nikolićevih uglavnom epizodne, ali upečatljive uloge.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније