Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 03. 2013. 14:27 >> 14:24

PREKO 1500 IZVOĐENJA

"Potonja ura Njegoševa" u Australiji

Gostovanjem dramskog umjetnika, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta,Slobodana Marunovića u Melburnu u Australiji ,sinoć i preksinoć,obilježena 200-godiišnjica od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

 

 

 

Gostovanje Marunovića u organizaciji Crnogorskog društva '' Njegoš'' iz Melburna, okupilo je brojne članove društva, ali i njihove prijatelje sa prostora bivše Jugoslavije.

Slobodan Marunovic se predstavio čuvenom monodramom "Potonja ura Njegoševa", po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovica, koja je konačno, nakon preko 1500 izvodjenja na meridijanima širom svijeta, doputovala u Melburn.

Svojim izvrsnim tumačenjem Njegoševog lika, prenoseći riječ i misao njegovu, Marunovic je očarao publiku, a nijesu rijetki bili oni koji su se među publikom našli i na drugom Marunovićevom nastupu u Melburnu, kada  je nakon izvođenja monodrame, publiku obradovao kazivanjem izabranih stihova crnogorskih pjesnika.

U vrijeme kada, kako crnogorska dijaspora u Australiji ,tako i ostale dijaspore sa prostora bivše Jugoslavije, oskudijevaju teatarskim komadima, a obiluju gostovanjima neukusnih i i nekvalitetnih programa i nastupima estradnih zvijezda, gostovanje našeg čuvenog glumca, došlo je kao kap vode žednome.

Počastvovan što je Crnogorsko društvo ''Njegoš'' bas njemu uručilo poziv da svojim nastupima u Australiji obilježi 200-godišnjicu Njegoševog rođjenja, Marunovic je uoči nastupa u Melburnu istakao da se raduje gostovanju kako iz profesionalnih tako i iz otadžbinskih razloga.

Na kraju predstave, društvo Crnogoraca, Melburna Marunoviću je uručilo priznanje za svojevrsnu misiju kojom je širom Ekumene pronio Njegoševu riječ i glas slobodne Crne Gore, ostavljajuci publiku u nadi da će gostovanje doajena crnogorskog glumišta otvoriti vrata i drugim umjetnicima iz Crne Gore i sa prostora bivše Jugoslavije, da u Australiji prikažu svoja vrhunska umjetnička ostvarenja.

Slobodan Marunović će u Australiji boraviti do 12 marta. Do kraja australijske turneje očekuju ga nastupi u Sidneju i Brizbejnu.(Maja Jović)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније