Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 01. 2013. 12:40   >>  21:36

rani radovi

Monografija o Marini Abramović

U Beogradu predstvaljena jedinstvena monografija posvećena Marini Abramović: "Rani radovi-beogradski period", autorke Olivere Janković.

O knjizi, čiji je suizdavač "Muzej savremene umjetnosti Vojvodine", govorili su, pored autorke i urednice i vlasnice galerije "Bel Art" Vesna Latinović, i recenzenti prof. dr Ješa Denegri i istoričar umjetnosti Slavko Timotijević. Promocija je upriličena u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.
"Rad na pripremi ove knjige predstavljao mi je izuzetno zadovoljstvo i vjerujem da će ona doprinijeti boljem shvatanju i sagledavanju umjetničkog opusa Abramovićeve", istakla je Latinovićeva i dodala da je je za nju značajno što je baš njena galerija objavila prvu publikaciju u Srbiji o umjetnici koja još uvijek izaziva kontroverze u našoj sredini. 
Ona je upoznala publiku sa podatkom da je monografiju ovih dana nagradio on lajn magazin "Arte" kao najbolju knjigu o likovnoj umjetnosti u 2012. godini i izrazila nadu da će ovo djelo biiti podsticaj za dalja istraživanja umjetničkog opusa Abramovićeve. 


Jakovljevićeva je predstavila monografiju navodeći osnovne podatke o umjetnici koja je 1946. rodjena u Beogradu, gdje je završila studije na Likovnoj akademiji, a kompletirala studije u Zagrebu (Majstorska radionica Krste Hegedušića). Kratko vrijeme predavala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i u to vrijeme se bavila crtežima, slikanjem i pisanjem specifičnih tekstova. 


Autorka je istakla da je najveću pažnju posvetila periodu od prvih performansa izvedenih tokom 1972. godine u Beogradu do 1975. jer te radove je izvodila, pored Beograda i Zagreba, na festivalima umjetnosti i drugim umjetničkim prostorima u inostranstvu (Edinburg, Milano, Napulj, Amsterdam...). 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније