Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 03. 2013. 09:32   >>  09:28 7

IZUZETNA VRIJEDNOST

Testament Sv. Petra Cetinjskog

U Narodnoj biblioteci Srbije, najstarijoj ustanovi kulture u toj zemlji, koja je juče proslavila 181. rođendan, tokom ovog mjeseca biće izložen značajan dokument - testament Sv. Petra Cetinjskog, to jest Petra I Petrovića Njegoša (1748-1830), za koji se jedno vrijeme vjerovalo da je izgubljen.

 

 

U holu ispred Centralne čitaonice izložen je papir pisan rukom Sime Milutinovića Sarajlije, Petrovog sekretara i Njegoševog učitelja, datiran 18. oktobra 1830, dana kada je Petar I preminuo. 

Dokument se ekskluzivno izlaže, do 31. marta, u specijalnoj vitrini-komori, a njegova vrijednost je izuzetna, budući da se radi o testamentu istaknutog duhovnika, svetitelja, ali i svetovnog vladara.

Pretpostavlja se da je originalni primjerak sa sobom ponio Sima Milutinović, koji je 1831. napustio Crnu Goru.

Testament je prvi put objavljen u listu „Podunavka“ 1845, vjeruje se, zaslugom samog Milutinovića, a 1850. on je uvršten i u istoriju Crne Gore Milorada Medakovića, prvog Njegoševog ađutanta i kasnije sekretara kneza Danila (Njegoševog nasljednika). 

Direktor Muzeja na Cetinju Risto Dragićević (ujak Danila Kiša) je 1949. u časopisu „Istorijski zapisi“ pisao o tom testamentu kao o izgubljenom dokumentu. Desetak godina kasnije našao se u posjedu Narodne biblioteke, koja ga je kupila po cijeni od tadašnjih 30.000 dinara (kada su knjige u prosjeku kupovane za 500-1.000 dinara).

Ono što je najznačajnije u ovom testamentu je da je za nasljednika određen Petrov sinovac Rade Tomov Petrović, vladika Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), i da je naređeno dalje održavanje savezništva s Rusijom. 

Evo na koji je način Sveti Petar Cetinjski testamentom imenovao Petra II Petrovića Njegoša za svog nasljednika:

„Na moje mjesto nasljednikom upraviteljem i čuvateljem od svega mojega i Cerkovnoga činim i ostavljam sinovca mojega Rada Tomova Petrovića i kojega se nadam da će biti čojek od posla i od razuma, koliko je preblagi Otac Nebesnij blagovolio podariti, i kojega Bogu i Caru našemu i svemu Narodu Cernogorskome i Berdskomu za vijeka preporučavam svijem serdcem i svom dušom“.

Izvod iz testamenta Sv. Petra Cetinjskog 

„Ako bi se ko našao u narodu našemu da ne prijmi ove moje potonje riječi i preporuke za istinite, ili ako ne bi sve tako poslušao kako sva knjiga izgovara, nego bi kakvu smutnju i razdor među narodom usudio se činiti slovom ili djelom, toga svakojega, ko bi gođ on bio, mirskij ili duhovnij, ja na samertnij čas moj vječnome prokletstvu i anatemi predajem, kako njega tako i njegov rod i porod, da mu se i trag i dom iskopa i utre! 

Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!“

 


Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније