Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 02. 2013. 15:34 >> 15:28

NOVO

Otkrivena najstarija Pikasova slika

Osoblje koje se prihvatilo restauracije jedne od najstarijih Pikasovih slika, 'Portreta umjetnikove majke', naišlo je prilikom rada na još raniji portret starijeg čovjeka, skriven na pozadinskom kartonu.

 

 

U Pikasovom muzeju u Barseloni, uklonjen je karton na poleđini slike "Portret umjetnikove majke", koji je oslikao 15-godišnji Pikaso i tako pronađen crtež čovjeka s lulom.

Voditelj restauratorskog odjeljenja muzeja, Rijes Himenez, smatra da je nova slika, nacrtana drvenim ugljenom, stariji rad od "Portreta umjetnikove majke" koji datira iz 1896. godine.

"Da je portret majke stavio na poleđinu umjesto crteža, uništio bi sliku u vrijeme rada", kazao je Himenez koji je objasnio da otkrivena slika dodatno naglašava umjetnikovu upotrebu težih tehnika oslikavanja platna, od najranijeg doba.

"Nivo njegovog znanja bilo je puno opsežniji nego što smo pretpostavljali', zaključio je restaurator.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније