Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 01. 2014. 16:01   >>  16:01

ZA 2013.

Roman "Tai" dobitnik NIN-ove nagrade

U velikoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu za najbolji roman, koja se dodjeljuje jednom godišnje, 60. jubilarna nagrada pripala je Goranu Gociću za njegov roman pod nazivom "Tai".

Odluku je donio žiri u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsjednik žirija), a od ogromne prošlogodišnje produkcije - pristigla su ukupno 182 naslova objavljena u 2013. godini - izabran je "Tai".

U obrazloženju žirija za ovakvu odluku navedeno je: "Roman „Tai“ Gorana Gocića izdvojio se u obimnoj prošlogodišnjoj produkciji ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije."

Kako su obrazložili, spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u ovom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti.

"Roman Gorana Gocića zasnovan je na dubinskom kulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu", navedeno je u obrazloženju.



"Kažu u Holivudu za munjevit uspjeh vam treba 15 godina, u mom slučaju, prošlo je 26 godina od momenta kada sam ja počeo da objavljujem. Bilo je dosta priželjkivanja nekog trenutka kao što je ovaj, ali to je bilo pasivno isčekivanje, čovjek se nada da će ono što radi doći do čitalačke publike", kazao je Gocić.

Iako je, kako kaže, očekivao da će neki njegovi drugi romani dostići veću popularnost, Gocić je izjavio: "Ovaj roman nije rezultat populacije, više je rezultat romantičnog osjećanja svijeta, sa vrlo intenzivnim emocijama i ta vrsta priče je doprla do nekih bitnih ljudi, kao što je NIN-ov žiri, a po prijateljima i poznanicima vidim i da je došla do srca čitalaca i to mi se još više dopada."

Osim romana „Tai“, u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu bili su i romani "Mi, izbrisani" Slobodana Vladušića (Laguna), "Zlatno doba" Silvane Hadži-Đokić (Interpres i Tema), "Arkadija" Milete Prodanovića (Arhipelag) i "Vazdušni ljudi" novinarke Tanjuga Sonje Atanasijević (Prosveta).

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније