Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

pogledaj.to

13. 01. 2014. 10:40 >> 10:41

ISKRENOST KAO ORUŽJE

"Ja nijesam moj ___."

Fotograf Stiv Rozenfild nedavno je zatražio od šireg kruga ljudi da dopune izjavu "Ja nijesam moj __". Učesnicima projekta rekao je da popune prazninu svojim najdubljim i najmračnijim nesigurnostima, podstičući ljude da iznesu na vidjelo svoje stavove o izgledu tijela, zloupotrebi droga, mentalnim bolestima, rasi i seksualnosti.

Kao rezultat ovog društvenog eksperimenta nastala je serija fotografija nazvana “What I Be Project”, svojevrsni intimni pregled anksioznosti i inhibicija koje muče muškarce i žene svih uzrasta.

Rozenfild je svoje dobrovoljce postavio da poziraju u jednostavnim položajima, ukrašavjući ih jedino podebljanim crnim natpisima – frazama koje su sami izabrali – napisanim na njihovim rukama, prsima i licima.

"Projekat "What I Be" je u stvari projekat o iskrenosti", rekao je Rozenfild.

"U današnjem društvu rečeno nam je da izgledamo i ponašamo se na određeni način. Ako se razlikujemo od tih “standarda”, često smo kritikovani, osuđivani, ismijani, a ponekad i ubijeni zato što smo drugačiji. Započeo sam rad na ovom projektu, u nadi da će otvoriti kanale komunikacije i pomoći svima da prihvate raznolikost otvorenog uma i srca", objasšnjava umjetnik.

Započet u septembru 2010., projekat pokriva šire slojeve populacije koja se, između ostalog, bori s preprekama na poslu, poremećajima prehrane, hroničnim bolestima, samopovređivanjima.

Nakon više od 1100 fotografija, Rozenfild je počeo da prikuplja od svojih dobrovoljaca eseje koje prate njihove portrete, kako bi dao širi kontekst za knjigu koju priprema vezanu za ovu temu.

"Ohrabrujem svakoga da se zagleda u svaku sliku i pokuša da stavi sebe na mjesto osobe sa fotografije. Dopuštajući sebi da osjetimo ono što osjeća drugi, možemo prepoznati kod sebe nešto što nikad nijesmo ranije primjetili", dodaje fotograf.

Pogledajte dio Rozenfildovog projekta:

1
“Ja nisam moj rod”

 

2
“Ja nisam moja amputacija”

 

3
“Ja nisam moj turban”

 

4
“Ja nisam moja bulimija”

 

5
“Ja nisam moje zlostavljanje”

 

6
“Ja nisam moj broj”

 

7
“Ja nisam moj abortus”

 

8
“Ja nisam moje usvajanje”

 

10
“Ja nisam moja krivica”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније