Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 01. 2014. 13:10 >> 13:10

KUPLJENA ZA 7$

Renoar s buvlje pijace vraća se u muzej

Slika "Bords de Seine" (Obale Sene), djelo francuskog slikara impresionizma Ogista Renoara, koja je bila kupljena za sedam dolara na buvljoj pijaci u državi Virdžiniji, biće vraćena Muzeju umjetnosti u Baltimoru iz kog je ukradena 1951., odlučio je juče Američki federalni sud.

Procijenjeno na 100.000 dolara, malo ulje na platnu iz 1879. Renaor je naslikao za svoju ljubavnicu dok su bili u restoranu na obali Sene.

Nakon ekspertize i autentifikacije, slika koju je kupila Marsija Marta Fukua našla se u središtu sudskog spora.

Kako prenosi Rojters, sudija Lioni Brinkema je procijenila da se Fukua ne može smatrati vlasnicom ukradenog djela i naredila da se slika vrati Baltimorskom muzeju.

Fukua je sliku kupila na buvljoj pijaci u Harpers Feriju, u Virdžiniji, jer joj se posebno dopao okvir. Na savjet majke, dala je sliku na ekspertizu aukcijskoj kući Potomak koja je ustanovila da je riječ o Renoarovom djelu.

Sliku je 1926. u Parizu kupila američka porodica kolekcionara Mej. Pozajmljena je 1937. Muzeju umjetnosti u Baltimoru, odakle je 14 godina kasnije ukradena.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније