Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 02. 2013. 09:46   >>  10:01

OTKRIĆE

Pronađena zbirka pjesama Radjarda Kiplinga

Više od 50 do sada neobjavljenih pjesama engleskog pisca, pjesnika i nobelovca Radjarda Kiplinga, koje je pronašao profesor engleskog sa Univerziteta u Kaliforniji Tomas Pini, biće objavljene 7. marta.

 

 

Pored njih, biće objavljeno još 1.300 drugih  pjesama, i to će biti prva kompletna edicija stihova tog književnika.

Pini je pronašao Kiplingove rukopise na mnogo mjesta uključujući njegovu kuću na Menhetnu.

Kipling, koji je živio od 1865. do 1936. godine najpoznatiji je po svojim kratkim pričama uključujući i ''Knjigu o džungli'' i pjesmu ''Ako''.

Među nedavno otkrivenim pjesmama nalazi se i nekoliko onih iz Prvog svjetskog rata, kao i bilješke iz dnevnika koji je pisac vodio.

Pini je rekao da su načunici dugo zanemarivali Kiplinga, vjerovatno iz političkih razloga.

''Njegovi tekstovi nikada nijesu valjano proučeni, ali stvari počinju da se mijenjaju'', ocijenio je profesor.

Kipling je rođen u Bombaju, u Indiji i preselio se u Britaniju sa porodicom kada je imao pet godina. Tokom  karijere njegova reputacija je više puta narušena zbog imperijalističkih pogleda na svijet, a pisac Džordž Orvel ga je opisao kao ''proroka britanskog imperijalizma''.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније