Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 01. 2014. 10:46 >> 11:41

INTIMA MERI ŠELI

Pronađena pisma autorke "Frankenštajna"

Britanska profesorka i stručnjak za romantičare Nora Kruk slučajno je otkrila neobjavljena pisma koja je književnica i autorka "Frankenštajna" Meri Šeli pisala između 1831. i 1849. godine.

 

Kruk je na pisma u arhivu Eseksa naišla slučajno dok je istraživala jednog nepoznatog 19-vjekovnog pisca. Riječ je o najvećoj kolekciji neobjavljenih pisaca autorke "Frankenštajna" koja je otkrivena u posljednjih nekoliko decenija.

Pisma su iz perioda od 1831, devet godina poslije smrti njenog supruga, pjesnika P.B. Šelija i 1849. kada je Meri Šeli već bila bolesna od tumora na mozgu koji ju je i ubio dvije godine kasnije.

Pisma, piše "Gardijan" pokazuju ženu koja je uspješno "izvlačila" usluge od prijatelja, bila ponosna i zabrinuta za svog sina - tinejdžera i koju su doticale i frivolnosti - krunisanje Vilijama IV 1831. bio je razlog da je frizer posjeti u 3 ujutru, a krunisanju je prisustvovala sa raskošnim ukrasom za glavu napravljenim od tkanine, dijamanata i zlata.

Poznija pisma ispisana nesigurnom rukom su kratka i rasijana, puna izvinjenja zbog slabog pamćenja i nemoći. Na izvjesnom broju njih je i pečat u cvenom vosku sa autorkinim pečatom koji je do sada takodje bio nepoznat, kaže Kruk.

Pisma su adresirana za Horasa Smita i njegovu kćerku Elizu. Smit je bio broker i blizak prijatelj Šelija i otkriće ovih pisama je veliko iznenađenje pošto je on bio poznat po tome da je uništavao svoju korespodenciju.

 Pisma će uskoro biti objavljena u američkom Kits-Šeli žurnalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније