Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 12. 2013. 08:54   >>  08:54 1

DEVETA UMJETNOST

"Gorski vijenac" završio u stripu

Ispod olovke karikaturiste, u formi stripa, stasava „Gorski vijenac“. Luka Lagator je inspiraciju našao u stripovima o kaubojima i Indijancima.

Junaci Njegoševog remek-djela „Gorski vijenac“, vladika Danilo, Vuk Mandušić i Vuk Mićunović, iguman Stefan, Hamza kapetan, vojvoda Batrić, Đače, sestra Batrićeva, i ostali, sele se iz udžbenika u strip!

Tamo ih je smjestio naš poznati karikaturista Luka Lagator, koji upravo ovih dana, kada se proslavlja 200 godina od rođenja vladike i pjesnika, mislioca i filozofa Petra Drugog Petrovića Njegoša, svoje ostvarenje polako sabira i stavlja između korica budućeg istoimenog stripa.

„Ispunila mi se dječačka želja da podvige Crnogoraca u bojevima za oslobođenje pretočim u formu devete umjetnosti“, rekao je Lagator, navodeći da je inspiraciju za ovaj posao najprije našao u stripovima o kaubojima i Indijancima.

Često se, kako je kazao, pitao kako to da niko dosad nije uradio strip o borbama Crnogoraca i Turaka. Dodatnu motivaciju su mu davale i guslarske pjesme.

Sjeća se da je jednom prilikom pokušao da uradi strip o borbi Crnogoraca i Turaka, svoje

junake je postavio na konje i kada je uvidio grešku, poslije samo nekoliko stvorenih stranica, sve listove je zgrabio, pocijepao i bacio u koš.

„Kada sam se smirio sinula mi je ideja da u formi stripa uradim 'Gorski vijenac'. Vrlo brzo sam uradio vladiku Danila, a pored njega u oblačiću počeo sam da pišem tekst: „Viđi vraga su sedam binjišah...“ Odmah sam naletio na problem, kako ogromni vladičin monolog, mijenjajući položaje njegovog lika, da stavim u 'oblačiće'. Iskadrirao sam vladičin lik u 'bezbroj poza' i shvatio kako to postaje dosadno. A tek kad sam naišao na druge duge monologe, na ono što pjevaju kola, i druge probleme, digao sam ruke! Sve sam ostavio da sazri, a sazrijevanje je potrajalo“, kazao je Lagator.

Istakao je i da se crtežima vratio poslije deset godina.

„Mislim da književno djelo 'prevedeno' u strip može i te kako biti interesantno. Ako ništa drugo, bar zato da vidimo junake kako izgledaju kroz prizmu umjetnika, kako su smješteni u ambijentu, kako je komponovana i saopštena suština djela. Strip je, kao i film, mnogo zanimljivije pogledati nakon što smo pročitali neko djelo, pa smo sada u prilici da u njemu tražimo i novu dimenziju“, kazao je Lagator.

Naveo je da je bio veliki izazov predstaviti „Gorski vijenac“ u formi stripa.

(Novosti)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније