Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M. [ PR Centar ]

21. 01. 2022. 13:10   >>  13:12

HALIULIN

Čembalista mora da bude improvizator

Izvođač na čembalu mora da bude improvizator, da osjeća instrument i ponekad u toku izvođenja kompozitor, da bi publika doživjela sve njegove mogućnosti, a u novije vrijeme postoji tendencija da se muzičari vraćaju drevnim instrumentima, na kojima intepretiraju nove melodije, ocijenio je solista Belgorodske i Kurske filharmonije, čembalista Timur Haliulin, predavač na Institutu za umjetnost i kulturu u Belgorodu, koji je priredio koncert-lekciju pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vjekove“ u Muzičkom centru Crne Gore.

Shodno temi koncerta, solista je na čembalu - instrumentu čije je „zlatno doba“ bilo u periodu XVII i XVIII vijeka, interpretirao djela i putem predavanja dodatno upoznao publiku sa načinima sviranja i kompozicijama.

Repertoar je obuhvatio kompozicije najznačajnijih autora koji su pisali muziku za ovaj instrument, od renesansnog umjetnika Đirolama Freskobaldija, baroknih kompozitora Johana S. Baha i Georga F. Hendla, jednog od najznačajnijih italijanskih predstavnika bečke škole Luiđija Bokerinija, potom djela ruskog stvaraoca XX vijeka Mikaela L. Tariverdieva do britanskog savremenog umjetnika, Džona Ratera i dr.

Haliulin je rekao da je u novije vrijeme prisutna tendencija da se muzičari vraćaju drevnim instrumentima, na kojima intrerpretiraju nove melodije.

„To je veoma interesantan proces i ispada kao da se vremeplovom vraćamo u davno vrijeme i izučavamo sa nove strane nas i našu muziku. Čembalo je preteča klavira. Današnji klavir ne bi ni postojao da nije bilo čembala i orgulja“, kazao je Haliulin.

Rekao je da je najprije svirao klavir, navodeći da ga je u toku daljeg muzičkog obrazovanja privukao zvuk drevnih instrumenata: čebala, orgulja i kariljona.

„Svaki od tih instrumenata zvuči različito i imaju razne mehanizme i tehnike dobijanja zvuka. Svaki instrument je prilagođen za neku vrstu izvođenja. Čembalo je trzajni instrument, za izvođenje virtuozne muzike, orgulje za izvođenje duhovne muzike, a kariljon, to je prosto čarolija. Oduševio sam se time, bavim se time i imam veiku želju da to podijelim sa publikom“, istakao je Haliulin.

Pojasnio je da čembalo i orgulje imaju ograničene mogućnosti u poređenju sa klavirom.

„Ti instrumenti su kruti i da bi oživjeli u rukama izvođača, on mora da bude i improvizator, da osjeća instrument i da ponekad bude i sam kompozitor i u toku izvođenja da nešto dodaje iz svoje duše, da bi publika osjetila kako taj instrument pjeva i zvuči“, kazao je Haliulin.

Istakao je da je u XX vijeku započela renesansa čembala, tako da su mnogi kompozitori XX vijeka komponovali muziku na ovom instrumentu, navodeći da taj instrument nije izgubio popularnost „zato što je nezamjenjiv“.

Govoreći o programu koncert lekcije „Muzika za čembalo kroz vjekove“, Haliulin je kazao da je želio da spoji vremenski luk i predoči publici razvoj u hronološkom smislu muzike na čembalu od vremena prije Baha, preko Hendla, do savremenih kompozitora, tako da publika dobije uvid u univerzalonst ovog instrumenta.

Govoreći o čembalu, koje je u posjedu MCCG više od deset godina, Haliulin je kazao da je veoma zadovoljan instrumentom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније