Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

06. 01. 2022. 14:27 >> 14:28
3

ZA ROMAN "OBALA NESANICE"

Milanu Kneževiću nagrada beogradskog "Ježa"

Milanu Kneževiću dodijeljena je godišnja nagrada uredništva, saradnika i čitalaca beogradskog "Ježa", "Slobodan Kostić", za humor u satiru, za roman "Obala Nesanice", koji je 2021. godine objavio ugledni beogradski izdavač "Štampar Makarije".

Kneževiću, poslaniku DF-a i lideru DNP-a, nagrada je uručena sinoć u velikoj sali beogradskog pozorišta "Slavija", za "Ježevdan", u slavu srpske satire, na dan osnivanja „Ošišanog ježa“, najstarijeg humorističko-satiričnog časopisa na Balkanu. Veliko veče humora i satire, tradicionalno se organizuje petog januara uz prisustvo velikog broja najeminentnijih srpskih satiričara. 

"I pored toga što je autor bio spriječen da prisustvuje svečanom dodjeljivanju nagrade, proglašenje je pozdravljeno gromkim aplauzima svih prisutnih, satiričara i publike, a odlomak iz 'Obale Nesanice' pročitala je beogradska glumica Jelena Mila", navodi se u saopštenju Dragana Koprivice.

Koprivica navodi da je ta ugledna nagrada za humor i satiru nosi ime dr Slobodana Kostića (1952-2012) istaknutog srpskog književnika, pjesnika i esejiste, zastupljenog u antologijama srpskog pjesništva i redovnog profesora teorije književnosti. 

Slobodan Kostić jedan je od najcjenjenijih i najugledniji srpskih pisaca satire, autor više romana i pripovijedaka.

Roman Kneževića „Obala Nesanice“ već je naišao na značajnu pažnju čitalačke javnosti u Crnoj Gori i šire, promovisan je u Podgorici, Budvi i Nikšiću, a slijede i druge promocije ovog djela kod nas i u okruženju. 

U kritici je ocijenjeno da je autor uz autentičan literarni pristup sagledao fenomen diktature na svim svjetskim destinacijama i u svim vremenima, uzevši za mjesto radnje imaginarnu afričku državicu, Obalu Nesanice, u kojoj najveći sin naroda i narodnosti, Milton, već ovještalim receptima svih diktatora svijeta drži u ropstvu svoju banana državicu, praveći od nje privatni feud, mjesto kolektivne hipnoze nacije, zaljubljene u svog velikog Vođu, koji razvija poligon za procvat diktature uz obilatu podršku domaće i međunarodne mafije, kao i bjelosvjetskih satrapa koji šićare po, izgubljenoj u džunglama Afrike, Obali Nesanice.

Knežević je u avgustu ove godine dobio prestižnu nagradu Književnog društva Kosova i Metohije, „Veliku Gramatu“, najveće priznanje za književno stvaralaštvo i očuvanje srpskog jezika i kulture za 2021. godinu, nedavno mu je dodijeljena i nagrada "Mirko Banjević" za poeziju, za zbirku pjesama “Robijaški refreni”, a nagrada „Slobodan Kostić“ već je treće ugledno priznanje ovom autoru u relativno kratkom periodu. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније