Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 01. 2022. 22:10 >> 22:21

VRIJEDNE POSTAVKE

Posjetite podgoričke muzeje i galerije

Muzeji i galerije nijesu samo mjesta na kojima se baštini umjetnost, već i obrazovni centri i prostori koji inspirišu. Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice u svojim prostorima ima nekoliko stalnih i trenutnih postavki.

Posjeta muzejima i galerijama, čak i ako se ne bavite umjetnošću, pozitivno utiče na razvoj ličnosti. Mjesta su koja omogućavaju neformalno učenje, druženje, podstiču na pozitivne promjene u društvu, jačaju kulturni identitet. Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice u glavnoj zgradi čuva bogatu zbirku istorijskog, arheološkog, kulturno-istorijskog i etnografskog materijala.

"Imamo i galeriju “Risto Stijović” koja sadrži postavku radova jednog od najvećih crnogorskih vajara, po kojem galerija nosi naziv, zatim u našim ostalim muzejskim i galerijskim prostorima imamo Kuslevovu kuću koja je rekonstruisana u godini koja je za nama i tamo imamo postavku koja nosi naziv “Putovanje kroz vrijeme” i vjerujem da sada svi znaju za Muzej Marka Miljanova koji se nalazi na Medunu u Kučima", kazal je Hristina Bošković iz JU Muzeji i galerije Podgorice.

Ako prošetate centrom Podgorice, u galeriji “Art” na Trgu Nezavisnosti do kraja januara možete pogledati izložbu pod nazivom “Pjevaj Maro, pjevaj zlato” koja je usmjerena ka razbijanju rodnih i drugih stereotipa koji definišu ulogu žene u patrijarhalnom društvu. U Modernoj galeriji su aktuelne dvije postavke.

"Jedna je izložba umjetnice Tijane Gordić pod nazivom “Jedno mjesto” koja je otvorena u sklopu DEUS-a, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada i izložba koja je izazvala najviše pažnje, a vezana je za život i rad crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević", navela je Bošković.

U Javnoj ustanovi Muzeji i galerije kažu da ćemo ove godine vidjeti brojne izložbe domaćih i međunarodnih umjetnika.

"Izlagački program ovogodišnji će se otvoriti izložbom Željka Reljića u Modernoj galeriji i izložbom kolektivnom koja će se otvoriti u galeriji “Art” gdje će svoje radove predstaviti Tadija Janičić, Roman Đuranović i Jakša Ćalasan", saopštila je Bošković.

Pandemija je uzrokovala slabiju posjećenost muzeja i galerija širom svijeta. Čuveni Luvr u Parizu ili Rijksmuzeum u Amsterdamu drastično su ograničili broj posjetilaca zbog bezbjednosti. Mnogima je, uz strah od virusa, razlog što ne posjećuju muzeje i galerije cijena ulaznica. U Podgorici je ulaz besplatan i ne brinite, gužve nema.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније