Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 01. 2022. 07:00   >>  20. 01. 2022. 11:29

KOPRIVICA

U Podgorici jedno od najmodernijih pozorišta

Radovi na novoj zgradi Gradskog pozorišta ušli su u završnu fazu i prema očekivanjima nadležnih u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, u novu, dugo čekanu zgradu, zaposleni i ansambl pozorišta, mogli bi da uđu već u prvoj polovini 2022. godine. Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, ističe za Portal RTCG, da će to biti jedno od najmodernijih pozorišta u ovom dijelu Evrope.

"Nova zgrada pozorišta ušla je u delikatnu i zahtijevnu fazu radova na infrastrukturi i inpostaciji scenske opreme. Težak i zahtijevan posao, onaj konac koji djelo krasi. Gradsko pozorište nema ingerencija za izvođenje radova, jer mi smo krajni korisnik, nismo ni projektanti, ni izvođači. Ingrenecije su na Agenciji za razvoj grada, a mi smo imali komisiju koja je imala prava sugestija i primjedbi, ukoliko bi došlo do odstupanja od dogovorenog. Bilo kako bilo, radi se o jednom od najmodernijih pozorišta u ovom dijelu Evrope, pozorišnoj zgradi koja će biti kadra da ispuni zahtijeve čak tri produkcije koje proizvodi naše pozorište: Dramska scena za djecu, lutkarska scena za djecu, dramska scena za odrasle. Sve to iziskuje fino cizeliranje scenske tehnike, logističkih prostora, sijaset detalja koji nijesu vidljivi budućim posjetiocima. Pozorište je složen organizam i ta složenost uzrokovala je, eufemistički rečeno, niz odlaganja u finalizaciji zgrade pozorišta. Tačan datum je u ovom trenutku nemoguće navesti, ali sigurno je da će on biti u toku sljedeće pozorišne sezone", kazao je Koprivica.

Lordan Zafranović prvi put kao pozorišni reditelj u Gradskom pozorištu

Direktor Gradskog pozorišta ističe da su narednu sezonu isplanirali vrlo ambiciozno.

"Prvi put kao pozorišni reditelj promovisaće se doajen jugoslovenskog filma, jedan od najpoznatijih reditelja Lordan Zafranović koji će raditi bolno aktuelan tekst 'Aziz' hrvatskog pisca Predraga Lucića, legendarnog kolmuniste Feral Tribjuna. Kontrapunkt ovom komadu je antologijski komedijski tekst 'Iza kulisa' Majkla Frejna u režiji Igora Stojmenova. Na dječijoj sceni vidjećemo multimedijalni spektakl 'Tarzan' prema kultnoj knjizi E. A. Barousa. Raspisujemo i konkurs za crnogorske mlade pisce koji su voljni da se bave novom bajkom. U planu nam je i originalni tekst Dragane Tripković koji se bavi jednom istorijskom enigmom iz vremena Crnojevića, a reditelj Branislav Mićunović će se osloniti na nova čitanja Branislava Nušića u komadu koji naslovljavamo 'Gospođa ministarka', iako odstupa od Nušićevog originalnog djela zbog raznih transmisija i tekstualnih kontaminacija", navodi Koprivica. 

On je napomenuo da, napokon, grupa mladih crnogorskih autora, namjenski, piše tekst iz tipično podgoričkog života, duhovit i nostalgičan, po uzoru na nekadašnji veliki hit Gradskog pozorišta "Zauvijek tvoj".

Koprivica ističe od formiranja nove Vlade, nijesu imali nikakve kontakte sa nadležnim Ministarstvom.

"Mi smo u nadležnosti Glavnog grada Podgorice, ali kultura funkcioniše po principu spojenih sudova i koordinacija sa Ministarstvom je neophodna i ni jedan segment kulture nije ostrvo za sebe. Participirali smo na konkursu Ministarstva za pojekte, opet preko Glavnog grada, za sufinansiranje festivala RUTA. Ima indicija da su neka sredstva odvojena, ali mi zvaničnu informaciju nismo dobili. Što se ostalih stvari tiče, mi nijesmo bili predmet interesovanja Ministarstva, niti je bilo neke neposredne saradnje", napominje Koprivica.

Korona urnisala sve, kulturu posebno 

Direktor Gradskog pozorišta se osvrnuo i na situaciju i teškoće koje je izazvala epidemija koronavirusa.

Kako je dodao, kukanje zbog korone je postalo već opšte mjesto.

"Jeste, urnisala je sve aspekte života, kulturu posebno. Mi smo iznalazili načine, isprva organizujući 'on line' festivale i emitovanje predstava, a poslije igranjima u pauzama između naleta korone, u salama gdje su mjesta desetkovana, boreći se sa odsustvovanjem glumaca koji su, uprkos mjerama i brizi 'zaradili' virus. Teškom mukom organizovali smo gostovanja ispunjavajući sve zahtijeve za putovanja i prelaske granice", napominje Koprivica.

Uprkos teškoćama, kako je naglasio, ispunili su repertoarski godišnji plan, sa mnogo izmještanja termina, prolongiranja...

"Ali, uspjeli smo. Ne da pobjedimo koronu, jer ta pobjeda je na nauci i medicini i razumu ljudi, ali da opstanemo, osnažimo ansambl, da radimo na regionalnoj afirmaciji, da stalno pravimo pozorište. Očekujemo godinu izazova. Izazov je sada moderna riječ, višenamjenska. Ali, u našem slučaju vrlo tačna. Pored kreativnih, podrazumijevajućih izazova, jer u pozorištu nikada ne možete da budete sigurni u krajnje ishode, to je i izazov adaptacije ulaska u novi prostor kome se radujemo, ali i strepimo. Onda, postoji stalni agon sa uklapanjem u imperativne proceduralne uzuse poslovanja javnih ustanova koji se zovu 'javne nabavke' i 'tenderi' koji su, shvatamo, neminovnosti zakona, ali u dubokoj suprotnosti sa načinom funkcionisanja umjetnosti i stavralaštva. Tu neke stvari izmiču 'tenderizaciji', jer, podsjetimo, talenat i kreativnost ne staju u procedure javnih nabavki i tendera. A, moraju. Možda je to povod za jedan ozbiljan razgovor i dogovor u narednoj godini, svih kulturnih činilaca u zemlji i svih onih koji kroje zakonske kape", ističe Koprivica.  

 Radovi na novom zdanju gotovi do sredine proljeća

U Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice podsjećaju da su radovi na novoj zgradi u završnoj fazi i da očekuju da svi budu završeni do 15. aprila 2022. godine.

Napominju da je bilo prolongiranja i u prvoj i u drugoj fazi radova, što zbog neusklađenosti projekata, što zbog zahtjeva krajnjeg korisnika Pozorišta da se naprave određene izmjene i prenamjene prostora i jednim dijelom i zbog korone, jer je u jednom periodu došlo da nedostatke radne snage i nemogućnosti dopremanja materijala.

“Pozorište će imati 3.560 kvadrata,  spratnosti  2Po+P+3 sa kulom iznad glavne scene koja ima visinu pet etaža, odnosno 21 metar iznad kote terena. U objektu su predviđene dvije scene: glavna scena koja ima ukupno 250 mjesta, parter sa 198 mjesta od čega su predviđena dva mjesta za osobe sa invaliditetom i 53 mjesta na galeriji.  Mala scena će imati 146 mjesta, 132 u parteru i 16 na galeriji) i smještena je u podrumskoj etaži -2”, ističu u Agenciji.

Kako naglašavaju, na objektu Gradskog pozorišta su završeni svi zanatski radovi: na konstrukciji, zidarski, svi hidroizolaterki i termoizolaterski radovi, radovi na krovu, fasaderski i bravarski radovi. Završeni su i svi zanatski radovi u unutrašnjosti objekta. Ugrađen je i ispitan sistem solarnih kolektora, montiran lift u centralnom holu i adminitrativnom dijelu.

U okviru uređenja terena ispred objekta je izbetonirana fontana, rampa za lica sa invaliditetom, plato i završeno popločavanje.

“U toku su radovi na montaži scenske tehnike sa dijelom građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova, koji su ugovoreni sa izvođačem ‘Tehnogradnja’ 18. maja 2021. godine. Radovi su počeli danom uvođenjem izvođača u posao, a to je 29. Jun 2021. Ovim radovima je obuhvaćen dio građevinsko-zanatskih radova (enterijerska obrada sala kao i namještaj u salama), termotehnika, audio-video sistem, scenska mehanika, elektromotorni pogon, scenska rasvjeta. Ugovoreni rok završetka radova scenske tehnike je sedam mjeseci, odnosno 29. januar 2022. godine. Nakon toga roka, izvođač prve faze radova ‘Cijevna Commerce’, ima rok od 15 dana da završi preostale radove iz osnovnog ugovora, odnosno postavljanje elektro galanterije i obloga u kuli.  Očekujemo da svi radovi budu završeni u ovoj godini”, navode u Agenciji.

Do probijanja ugovorenog roka radova iz druge faze, kako dodaju u Agenciji, došlo je iz raznih razloga, prvenstveno zbog nedostataka u tehničkoj dokumentaciji, neusaglašenosti pojedinih faza projekta, neriješenih detalja, preklapanja pojedinih instalacija od mnoštva instalacija u scenskoj kuli.

“Zbog toga se izvođač obratio zahtjevom da se odobri novi rok za završetka radova, 15. april 2022. godine. Za potpuno stavljanje objekta u funkciju preostaje i nabavka kancelarijskog namještaja”, objašnjavaju u ovom gradskom preduzeću.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније