Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

18. 12. 2021. 21:52 >> 21:59

U UTORAK

U Zetskom domu za kraj godine još jedna premijera

Crnogorska premijera regionalne koprodukcije “Nije to to – studije Fausta”, prema tekstu Simone Semenič u režiji Tomija Janežiča, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, u utorak, 21. decembra s početkom u 20 sati.

Predstava inspirisana Geteovim dramskim spjevom “Faust” nastala je u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), NVO Aparat i Međunarodnog pozorišnog festivala MESS iz Sarajeva i Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

U pitanju je istraživački, stvaralački projekat koji je trajao više od godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka.

“Predstava je napravljena za gledaočevu kontemplaciju, za njegove asocijacije i fantazije. Jeste, tu ima i mita, ima i okolnosti na Balkanu, ima dosta toga… to je i veoma lična predstava, a to je i predstava o svijetu ili o kraju svijeta, o pozorištu i o rušenju pozorišta… ali prije svega tu ima svega što gledalac o njoj vidi i u njoj doživi. U svakom slučaju predstava ne priča priču. Jer ne može da prepriča”, zapisao je reditelj Tomi Janežič.

Dramaturgiju, dizajn zvuka i svjetla potpisuje Tomi Janežič, scenografiju Branko Hojnik, a kostimografiju Marina Sremac. Za koreografiju i saradnju na dramaturgiji bila je zadužena Katja Legin. Asistentkinja režije i za rad na dramaturgiji bila je Mirjana Medojević, dok su asistenti režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Igraju glumice iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije: Jelena Laban, Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić i Dunja Stojanović, uz učešće Benjamina Konjicije i Gabrijela Lazića.

Ulaznice za reprizno izvođenje u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, 22. decembra u 20h i dalje su u prodaji na našoj Biljetarnici radnim danima u periodu 10-13h i 18-20h. Telefon za informacije: 067 428 655.

Prisustvo premijeri i reprizi moguće je uz poštovanje epidemioloških mjera i posjedovanje jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID-potvrde.

Podsjetimo, premijera predstave u Bosni i Hercegovni održana je 7. jula u SARTR-u, nakon čega je svečano početkom septembra izvedena i na otvaranju jubilarnog 60. MESS-a, a u BDP-u 17. i 18. oktobra prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније