Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vukoman Kljajević, Radio CG

15. 12. 2021. 20:50 >> 20:50

"MOJ PUT NA KROV SVIJETA"

Vujovićeva knjiga promovisana u Mojkovcu

U mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević“ predstavljena je knjiga "Moj put na krov svijeta“ dugogodišnjeg člana PSD "Javorak" Dragutina Šlagija Vujovića. O knjizi su govorili Stevan Grdinić i Jelena Jovanović.

"Dragutin Šlagi Vujović je sa šest godina osvojio Bobotov kuk, sa devet Musalu, Pirin i Korab. Time je napredovao u svakom smislu, korak po korak i došao do krune karijere - penjanja na Mont Everest visok 8.848 m.n.m. Na najvišem vrhu svijeta je stajao 23. maja 2010. godine", prisjetila se Jelena Jovanović najvećeg rezultata u istoriji crnogorskog planinarstva za koji je Vujović odlikova prvim Ordenima za hrabrost u samostalnoj državi Crnoj Gori.

"Ta ekipa u kojoj je bio i Šlagi dobili su zvanje Vrhunskog sportiste Crne Gore, a dobitnici su i najveće nagrade grada Nikšića - Nagrade 18. decembar. Dugogodišnji je takmičar u skijanju i instruktor skijanja, međunarodni je ski sudija. Instruktor je orjentacije i orjentiringa. Prvak SRJ i SiCG u orjentiringu, u svim disciplinama -pojedinačnim, ekipnim i štafetnim“, istakla je Jovanović, samo dio Vujovićevih sportskih rezultata.

Grdinić je kazao, da je Vujović značajan pripadnik Gorske službe spašavanja Crne Gore, te humane volonterske organizacije preko koje sa svojim kolegama učestvuje u najsloženijim akcijama kada je u pitanju problemi na nepristupačnim terenima.

Vanda Rutkevič u predstavljenoj knjizi napisala je da je Vujović jedan od rijetkih ljudi u crnogorskom planinarstvu koji će prije pomoći drugom, nego sebi.

“Sa Šlagijem i ekipom koja se spremala za ekspediciju 'Everest 2009' hodala sam padinama Durmitora baš tih mjeseci dok su održavali kondiciju. Ponašali su se kao da se i ja spremam, strpljivo čekajući da žensko, koje je prirodno malo sporije, hoda uz njih“, prisjetila se Jovanović, događaja od prije dvanaest godina.

Kao primjer Vujovićeve pravičnosti, Jovanovićka je navela događaj kada je nju i svoju suprugu diskvalifikovao na državnom takmičenju na Durmitoru, jer su petnaestak kilometara dugu stazu skratile za kilometar, uskačući u neko vozilo, iako ih nije uhvatio na djelu, već ih je sačekao na kontrolnoj tački, računajući da im treba još makar 10 minuta da dođu do tamo.

Dugogodišnji član PSD “Javorak“ istakao je da je on, kao što je to slučaj i u alpinizmu, samo dio u mozaiku timskog rada.

Vujović, prepoznatljiv po skromnsoti i geslu da u životu treba govoriti djelima, riječima je ispričao put do krova svijeta koji je zasluženo osvojio.

Promociji su prisustovali brojni planinari PSK “Džambas“ iz Mojkovca, ali i planinari iz Vršca i Rožaja.

Izdavač Vujovićevog prvjenca je Narodna biblioteka “Njegoš“, a moderator večeri bila je Tatjana Ivanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније