Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.Mijatović

30. 11. 2021. 07:01 >> 07:02

BOŠKOVIĆ

Odolijevamo restrikcijama koje kultura trpi

Komunikacija kao temelj i cilj kulture, pojavom pandemije koronavirusa, svedena je na minimum. Kulturne institucije bore se sa ovim problemom na razne načine, kako bi održale interakciju sa publikom. JU Muzeji i galerije Podgorice, kaže Hristina Bošković za Portal RTCG, kao jedna od glavnih reprezenata kulture i umjetnosti u našoj državi, nastoji da odoli restrikcijama koje kultura trpi u posljednje dvije godine.

Bošković objašnjava da je pandemija prouzrokovana virusom Kovid-19 donijela osjetne promjene, kako u socijalnom, tako i u svim drugim aspektima svakodnevice. Međutim, uprkos epidemiološkoj situaciji i svim poteškoćama koje ona izaziva, JU Muzeji i galerije broje porast posjećenosti.

"Ponosni smo što uprkos epidemiološkoj situaciji koja “kroji” diskurs svakodnevice imamo porast pojećenosti, jer zaista, održati muzejske i galerijske prostore “živim” u nezavidnim prilikama koje nam je donijela pandemija, predstavlja pravi izazov za sve nas", kazala je Bošković.

Ističe da su se solidarnost i entuzijazam kako unutar kolektiva, tako i sa paretnerima sa kojima sarađuju JU Muzeji i galerije Podgorice, pokazali kao nepogriješiva formula za pozitivne rezultate u ovom periodu, te da je dobra komunikacija upravo i ključ tog uspjeha.

Bošković ističe da je u ovoj situaciji očekivano da određena kulturna dešavanja budu održana online, ali da se nada da se neće odustati od tradicionalnog načina, posjetom muzejskim i galerijskim prostorima.

"Iako je trend promjena neminovan, vjerujemo da ljubitelji i poštovaoci umjetnosti neće odustati od klasičnih posjeta muzejima i galerijama, jer takav pristup posmatranju umjetničkog djela pruža prirodniji doživljaj umjetnosti i prostora u kom se ono nalazi", kazala je Bošković.

Nakon interne najvažnija komunikacija sa publikom

Nakon interne komunikacije, objašnjava Bošković, najvažnija je komunikacija sa publikom koja ih posjećuje u njihovim muzejskim i galerijskim prostorima, kao i ona komunikacija koja se odvija na digitalnim platformama JU Muzeji i galerije Podgorice.

"Kreiranjem bogatog sadržaja, kako u konvencionalnim prostorima, tako i u onim koji se odvijaju “online”, trudimo se da predstavimo umjetnost kao univerzalni jezik koji prevazilazi sve barijere i podsjeća društvo da je uzajamno poštovanje između različitih kultura primat za prevazilaženje neprilika koje su nam nametnute u datom trenutku", poručila je ona.

Čvrsto vjeruju, kaže, da kroz umjetnost i kulturu mogu ujediniti pojedince i poboljšati njihovo međusobno razumijevanje i komunikaciju.

Na to podsjeća i izložba plakata pod nazivom “Tolerancija”, koja se trenutno nalazi u Modernoj galeriji, i otvorena je za javnost do kraja novembra.

Kultura, kaže Bošković, može dostići svoju punu afirmaciju samo ukoliko je društveno kontekstualizovana i interaktivna.

"U tome se i ogleda osnovi smisao kulture – da progresivno djeluje na održanje, produžetak i napredak ljudskog društva. Pristunost kulture i umjetnosti u životu jednog pojedinca itekako ima udjela u razvoju njegove ličnosti, zato je od izuzetnog značaja da iste budu implementirane u svakodnevicu pojedinca još od najranije dobi", istakla je ona.

Neformalni dio obrazovanja je, dodaje, zapravo ono što djeci u najranijoj dobi ostavlja najveći utisak i daje najveći efekat u učenju stvari.

JU Muzeji i galerije Podgorice potpisali su Sporazum o saradnji sa JPU Đina Vrbica, te usaglasili saradnju na neformalnoj edukaciji djece predškolskog uzrasta iz oblasti promocije kulture, umjetnosti i kulturne baštine, kroz niz aktivnosti koje obuhvataju stručna vođenja za djecu kroz muzejske izložbe i tematske postavke iz oblasti kulturne baštine i umjetnosti, likovne i kreativne radionice, interaktivne programe neformalnog učenja i postavke dječijih radova.

U projekat su uključena djeca predškolskog uzrasta, starosti od 5 do 6 godina, polaznici vaspitno obrazovnih grupa JPU Đina Vrbica iz Podgorice.

"Zaista smo ponosni na ostvarenu saradnju i rezultate koje dobijamo kroz realizaciju programa sa djecom", kazala je Bošković.

Što se više insistira na kulturi, društvo postaje zainteresovanije

Kultura je, smatra Bošković, u životu jednog pojedinca, a onda i društva uopšte, prisutna u onoj mjeri u kojoj ga za istu zainteresuju porodica, škola, mediji i institucije koje se njima bave.

"Što se više insistira na kulturi, društvo postaje zainteresovanije za istu. Rekla bih da to u našem društvu još uvijek nije dovoljno prisutno, i da bi zaista svi subjekti trebalo da insistiraju na kulturi kao na jednom segmentu društva koje vodi svakoj vrsti progresa", kazala je ona.

Trenutno bogat sadržaj u muzejima i galerijama

JU Muzeji i galerije Podgorice imaju bogatu ponudu artefakata iz arheološke, istorijske, etnografkse i kulturno - istorijske zbirke, koju zainteresovani mogu pogledati u zgradi muzeja.

Zatim, u Galeriji Risto Stijović nalazi se stalna postavka radova jednog od najvećih crnogorskih vajara, po kom galerija nosi ime, Rista Stijovića.

U nedavno rekonstruisanoj Kuslevovoj kući nalazi se postavka izložbe „Putovanje kroz vrijeme“ koja se sastoji iz četiri segmenta, od kojih se dva odnose na život i rad doktora Hrista Kusleva, a druga dva su vezana za arhitekturu Podgorice između dva svjetska rata i bombardovanje iz 1944. godine.

Stalna postavka se nalazi i u Muzeju Marka Miljanova, na Medunu u Kučima.

U Modernoj galeriji trenutno je aktuelna postavka italijanskog umjetnika Flavija Favelija, koja je otvorena za javnost do 12.12., dok u Galeriji Art izložba “Revolucija svakodnevnog života” traje do kraja tekućeg mjeseca.

Bošković je istakla da je neophodno da se svi pridržavaju propisanih mjera, kako zaposleni, tako i posjetioci, kako bi neometano mogli provoditi vrijeme u muzejima i galerijama.

"Iskreno se nadamo i vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u namjeri da pobijedimo “nevidljivog neprijatelja”, poručila je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније