Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

26. 10. 2021. 14:14 >> 14:15

PREMIJERA U CNP-U

Predstava “Policajci“ mješavina smiješnog i jezivog

Predstava “Policajci” koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović sinoć je premijerno izvedena na Sceni Studio.

Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Reditelj smatra da je trenutno stanje društva takvo da u dobroj mjeri korespondira sa onim što proizilazi iz Mrožekovog teksta “Policajci”.

“Htio sam da progovorim o nekim temama za koje sam mislio da se tiču publike kod nas ovdje i sada. Naša zajednička namjera je bila da napravimo političku tragikomediju koja u sebi ima elemente groteske, koja je u ovom slučaju više osjećanje svijeta. Mješavina smiješnog i jezivog, koje treba takođe da se otkrije kao ponor u običnom malom čovjeku što jesu svi likovi u ovom komadu, pruža publici širi prostor za promišljanje obilja tema i motiva koje Mrožek nama otvara, ne dajući do kraja izvedene čiste i jasne odgovore, već zapravo postavljajući neka pitanja koja se tiču i nas danas, 63 godine nakon praizvedbe komada”, kazao je Jovanović nakon premijere.

Glumac Aleksandar Gavranić je kazao da mu je u samom procesu bilo najteže da “otključa” tekst.

“Dugo smo se tražili - kako izgovarati ovaj tekst na sceni, a da zvuči razumljivo i prirodno. On je izuzetno zanimljiv dok se čita, međutim tek kada smo krenuli na scenu shvatili smo koliko je ovaj tekst kompleksan za izvođenje, koliko je pipav i zahtjevan”, istakao je Gavranić.

Glumac Davor Dragojević je rekao da voli ovakve uloge.

“Veoma sam zadovoljan jer mi je jako dobra glumačka ekipa s kojom igram u toku procesa davala motiv više da se i ja još više razigram. Bilo je izazovno raditi na ovako sjajnom tekstu. Trebalo je uskladiti način igre, način razmišljanja da ne bismo upali u neke zamke u koje se lako može upasti kada su ovakvi tekstovi u pitanju, ali vrijedno smo radili dva mjeseca i mogu da kažem da smo uspjeli u tome”, zaključio je Dragojević.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније