Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ Beta ]

19. 10. 2021. 10:45   >>  10:54

STAR 900 GODINA

Izraelski ronilac pronašao krstaški mač

Izraelski ronilac je u blizini obale Sredozemnog mora na sjeveru Izraela pronašao drevni mač za koji stručnjaci kažu da datira iz vremena krstaša.

Uprava za antikvitete Izraela je rekla da je ronilac tokom vikenda ronio u tom području i na 150 metara od obale primijetio pregršt drevnih predmeta, uključujući lengere, grnčariju i mač dug jedan metar.

Stručnjaci kažu da je na tom mjestu bilo sklonište drevnih brodova i da tamo ima puno arheološkog blaga, od kojih neko datira od pre 4.000 godina, ali ga je teško pronaći jer se pijesak stalno pomjera.

Ronilac je predao mač vladinim stručnjacima koji su procijenili da je oružje staro oko 900 godina.

Nir Distelfeld, inspektor u upravi za antikvitete iz jedinice koja sprečava krađu, rekao je da je mač obavijen morskim organizmima, ali da je očito napravljen od gvožđa, te da je otkriće fascinatno jer se radi o ličnom predmetu koji vas vraća 900 godina unazad "u drugo doba, sa vitezovima, oklopima i mačevima".

Mač će biti očišćen i dalje analiziran, a roniocu Šlomiju Kacinu je data zahvalnica jer je postupio kao dobar građanin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније