Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

O.Z.

07. 10. 2021. 13:28 >> 13:29
1

ABDULREZAK GURNAH

Nobel za književnost piscu porijeklom iz Zanzibara

Nobelovu nagradu za književnost za 2021. godinu dobio pisac porijeklom iz Zanzibara, Abdulrezak Gurnah.

On je nagradu dobio za "beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma", saopštio je danas Nobelov komitet za dodjelu nagrada.

Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbjeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih.

Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća i prvi put je dodijeljena 1901. godine.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska kraljevska akademija nauka autorima najistaknutijih djela.

Iako se pojedina djela ponekad navode kao razlog za dobijanje ove prestižne nagrade, Švedska kraljevska akademija zapravo uzima u obzir cjelokupan rad i doprinos autora pri odabiru pobjednika.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je 113 puta u periodu između 1901. i 2020. godine, odnosno nagrađeno je 117 pojedinaca (101 muškarac i samo 16 žena). Djela pobednika su napisana na 25 različitih jezika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније