Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

O.Z.

04. 10. 2021. 15:43 >> 15:44

6. OKTOBRA

Mihael Martens otvara Internacionalni sajam knjiga

Njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens otvoriće sedmi Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, koji će biti održan od 6. do 10. oktobra u Bemax areni.

Sajam knjiga organizuju Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport, a on tradicionalno okuplja eminentne crnogorske, regionalne i međunarodne autore i izdavače. Uprkos objektivnim ograničenjima i ovogodišnje izdanje pratiće kvalitetna, kreativno osmišljena i raznovrsna ponuda.

„Pred Vama je sedmo izdanje Internacionalnog sajma knjiga, jedne od najznačajnijih manifestacija koje realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. VII Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljenje izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene", istakla je na pres konferenciji sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović.

Umjetnički direktor Vasko Raičević je istakao da je ovo druga godina kako pod opterećenjem pandemije organizujemo Sajam knjiga u Podgorici, vjerujući da je potreba za kulturom jedna od onih bazičnih potreba bez koje nema civilizovanog življenja.

"Ipak, specifične okolnosti dodatno komplikuju mogućnosti dovođenja autora iz inostranstva i predstavljanja književnih trendova u drugim kulturama. Ovaj put, pregled događaja sa bečke literarne scene i jedno njemačko čitanje Andrićevog života i djela. U regionalnim okvirima nekoliko čitalačkih hitova i dragocjena književnost margine, koja osvjetljava one traumatične tačke preko kojih je najlakše preći vezanih očiju“, istakao je Raičević.

Urednica segmenta Umjetnost i politika Nela Gligorović je saopštila da će na Sajmu kroz segment Umjetnost i politika ugostiti Zlatka Pakovića, Slavicu Stamatović Vučković, Igora Štiksa i Iliju Šoškića.

Kako je istakla, “razgovaraćemo o etičkim obavezama i odgovornostima autora prilikom konstituisanja umjetničkog djela, o cijeni angažmana danas, o revoluciji forme spomeničke arhitekture i transponovanim idealima revolucije u monumentima socijalizma. Dalje, o egzistenciji i istinama u teatru, ali i o ideologiji kao generatoru različitih artističkih strategija.”

Sajam će ove godine ugostiti 47 izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, 7 iz Bosne i Hercegovine, po 1 iz Hrvatske, Italije i Austrije. Takođe, biće upriličneo 24 prateća programa – promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније