Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

O.Z.

28. 09. 2021. 12:14 >> 12:14
3

"OKRENIMO NOVU STRANU"

Sajmovi prva linija odbrane časti i dostojanstva knjige

Jubilarni 15. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren je juče u garažnom prostoru tržnog centra Delta Situ. Ovaj značajni kulturni događaj, koji se ove godine održava pod sloganom "Okrenimo novu stranu", organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i trajaće do 4. oktobra.

Sajam je zvanično otvorio generalni direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Safet Kalač.

"Posebno mi se dopao slogan ovogodišnjeg sajma „Okrenimo novu stranu“, jer globalno gledano, čitav svijet je na nekoj prekretnici, prvenstveno zbog zdravstvene situacije i ekoloških promjena, i svi bismo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu", rekao je Kalač i podsjetio da su prethodnih godina brojna svjetska imena i gotovo svi regionalni pisci koji su dobitnici važnih književnih nagrada bili gosti ovog sajma.

Dodao je da će na ovogodišnjem sajmu učestvovati pisci i izdavači iz Crne Gore i regiona, a u posebnom sajamskom prostoru i programskom dijelu svoje aktivnosti će predstaviti naše osnovne i srednje škole, među kojima su Gimnazija "Slobodan Škerović", Srednja elektrotehnička škola ,,Vaso Aligrudić”, Građevinsko-geodetska škola ,,Marko Radević”, Ekonomska škola ,,Mirko Vešović”, srednje stručne Škole ,,Sergije Stanić”, ,,Ivan Uskoković” i ,,Spasoje Raspopović”, kao i osnovne škole ,,Sutjeska” i ,,Maksim Gorki”.

Kalač je sve posjetioce sajma zamolio da posebno obrate pažnju na stvaralaštvo naših učenika kako bi im u ovim teškim vremenima za obrazovanje dali podstrek da još bolje shvate njegov značaj.

"Promocija obrazovanja u ovom vremenu punom izazova nam je potrebna više nego ikad, jer kao što je rekao Nelson Mendela „Obrazovanje je najmoćnije oružje da promijenite svijet”, a promjena je upravo osnovni moto i krilatica ovogodišnjeg sajma knjiga", zaključio je Kalač.

Dramski pisac i autor književnih djela za djecu Dejan Aleksić je izjavio da sve češće sajmove knjiga posmatramo kao mjesta na prvoj liniji odbrane časti i dostojanstva knjige, budući da živimo u vremenu koje otvara paradoks pandorine kutije, gdje se postavlja pitanje ima li knjiga, u formi u kojoj je poznajemo vjekovima, budućnost pred najezdama novih medija, savremenih tehnologija i digitalne stvarnosti, nakon čega je pročitao svoj tekst pod nazivom „Odbraniti knjigu”.

Koordinatorka programa Jelena Krsmanović je zahvalila gostima.

"Sajam knjiga je mjesto malih i velikih susreta, prilika da upoznamo mnogo novih knjiga i da pratimo događaje koji su ovaj sajam pretvorili u veliku pozornicu savremene književnosti i kulture", kazala je Krsmanović, te informisala javnost da će se ovogodišnji sajam knjiga održavati u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, ali da je ulaz za svakog posjetioca besplatan tokom cjelokupnog trajanja manifestacije.

Nakon zvaničnog otvaranja, predstavljen je prvi program koji organizuje Narodna biblioteka Budve, a radi se o izložbi slika „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović koju je otvorio prof. dr Aleksandar Jerkov.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније