Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

26. 09. 2021. 12:25 >> 12:26

UNDERHILLFEST - U FOKUSU

Sjutra projekcija filma "Jedna od nas"

U okviru 12. Underhillfesta, u ponedjeljak, 27. septembra u 18 sati u Velikoj Sali Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke biće nastavljen program "U fokusu", koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, projekcijom filma “Jedna od nas” u režiji Đure Gavrana.

Ovaj dokumentarni film šokantno je svjedočanstvo o seksualnom zlostavljanju djece. Naime, film prati grupu ljudi koji tokom jedne večere pokušavaju da pronađu način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

"Nakon filma biće održana panel diskusija, a učestvuju Ana Jaredić - psihoterapeutkinja i koordinatorka Servisa u Centru za ženska prava za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja, kao i Dijana Popović Gavranović - socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja", najavljuju organizatori.

Na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u 20 sati biće prikazano i sedam kratkih filmova koji su snimili učenici srednjih škola u okviru projeka "Omladinska fikcija bez riječi" u organizaciji NVO Forum MNE, koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Podgorici. Biće odabran najbolji kratkometražni film koji će se dalje takmičiti na Međunarodnom festivalu nijemog filma mladih u Portlandu, SAD.

Na ceremoniji proglašenja pobjednika prisutnima će se obratiti ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i izvršna direktorka Foruma MNE Elvira Hadžibegović, a putem video linka obratiće se Jon Palanuk, direktor Internacionalnog festivala nijemog filma mladih.

Nakon toga, u 20.30 sati, na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće prikazan debitantski dugometražni dokumentarni film “Čekaj me” Damira Markovine.

Film je imao premijeru na ovogodišnjem Zagreb Doxu, a to je priča o njegovoj porodici, odnosu između njegove majke i babe koje je ratni vihor razdvojio. Film je nedavno dobio i dva velika priznanja –glavnu nagradu na AJB Doc Film Festivalu i nagradu za najbolju režiju na 30. Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Nakon filma, Markovina će razgovarati s publikom, a događaj će moći da se prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

U 21.30, takođe na platou, biće prikazan film “Gorbačov. Raj” koji je režirao Vitaly Mansky, dokumentarac o Gorbačovu koji živi u luksuzu, jedva hoda i prvi put otvoreno govori o Putinu, Jeljcinu, Staljinu…

U oviru UnderhillFesta od 26. do 28. septembra biće održan Montenegro Film Forum pod sloganom RESTART. Montenegro Film Forum je manifestacija kojom će ovog puta dominirati teme koje su od izuzetnog značaja za crnogorsku, ali i regionalnu filmsku industriju, o čemu govori prisustvo studenata iz regiona na online predavanjima.

"Teme su vezane za podizanje profesionalnih standarda i povećanje stepena integracije u regionalnim i evropskim filmskim tokovima, podsticanja samoodrživosti u filmskoj industriji kod nas", ističu u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније