Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 11:53 >> 11:54

U KIC-U

Obilježeno 107 godina od rođenja Buda Tomovića

Kolektiv Kulturno informativnog centra “Budo Tomović” i predstavnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice, položili su vijence na bistu Buda Tomovića, u sjećanje na dan kada je prije 107 godina rođen naš heroj.

Vijence su položili čelnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić, Milanka Stojanović i Miro Raičević, kao i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović i pomoćnik Zoran Šoškić.

Kako ističu u saopštenju, nakon minuta šutnje, direktorica KIC-a istakla je “da već 56 godina, nekada Dom omladine, a danas KIC, s ponosom nosi ime istaknutog borca, intelektualaca, pjesnika, kosmopolite, prvog predratnog predsjednika Crnogorske narodne omladine, čovjeka koji je bio oličenje herojstva i uzor na koji bi trebalo da se ugledaju nove generacije".

Ona je podsjetila da je Budo Tomović bio Crnogorac iz najljepših priča; dijete crnogorske tradicije, koje je vjerovalo u veličanstvenost etičkih zakona, kao što se vjeruje u ljubav i slobodu.

Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Đurović govoreći o životnom putu heroja, rekao je da je Budo sa 19 godina postao član KPJ po svom izboru, a da danas članovi partije postaju po želji.

"Poginuo je od bratske ruke, nije ni od Italijana, ni od Njemaca, pogunio je od četničke ruke. Poginule su i hiljade od četničkih ruku i to se ne smije nikada zaboraviti, tada i sada, zato što ta ruka nije umrla, jer ta ruka nije sasječena, još je živa. Naša obaveza je da tu priču nikad ne zaboravimo, istakao je Đurović i zaključio da dok god se budemo okupljali oko Buda Tomovića i ostalih naših slobodara, Crna Gora će biti slobodna.”

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније