Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 12. 2013. 12:02 >> 12:02

DRAMA U 5 SLIKA

"Everyman Đilas" sjutra u CNP-u

Predstava Radmile Vojvodić "Everyman Đilas" biće izvedena sjutra u 20 sati na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

boxPluginImg

Radmila Vojvodić izabrala je da napiše komad “Everyman Đilas”, i da u središte svog interesovanja i angažmana stavi Milovana Đilasa, veličinu koja iskušava naše vrijeme i propituje ga.

Vojvodićka se bavi jednom epohom u kojoj su njeni junaci svojim djelovanjem bitno određivali istorijske tokove u Jugoslavijii u njenom međunarodnom kontekstu. To su činili sa punim legitimetitom i legalitetom pobjednika u Drugom svjetskom ratu i protiv nacizma.

"Everyman Đilas" je drama u pet slika. Svaka slika predstavlja petinu sante ledenog brijega koji je nad površinom mora. Četiri petine smisla i potencijala nalaze se ispod površine. Ta jedna petina su scene, klimaksi koji detektuju kumulirane prije svega političke fenomene, koji su traumatični i dramski, presudni.

Radmila Vojvodić u drami bavi se prirodom i konsekvencama Đilasovih djela prije svega "Anatomije jednog morala" i "Nove klase", jednom od ključnih knjiga 20. vijeka. Nimalo slučajno zbog čitavog savremenog konteksta i više nego uzburkane zbilje kraja 20. i početka 21. vijeka. Baš kao što nije nimalo slučajno i to da je "Nova klasa" uvrštena među sto djela 20. vijeka vijeka.



boxPluginImg

Drama Radmile Vojvodić kao kreacija ukazuje se kao dokumentarna, ličnosti su i istorijske i izmišljene kao istorijske. Sa padom Berlinskog zida, pala je i jedna utopija. U tom kontekstu pala je i jugoslovenska utopija.

Šta je naša utopija, šta je utopija savremenog svijeta, ko su njeni tvorci i junaci, ko su njeni nosioci? Drama “Everyman Đilas” je priziv mogućeg i nemogućeg i poziv na našu hrabrost, sposobnost i rizik da stvaramo, da budemo stvaraoci sopstvene sudbine, uprkos svemu.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković, lektor Dubravka Drakić, za dizajn zvuka i audio montažu bili su zaduženi Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević, izvršni producenti Dejan Đurković, Andrijana Maliković i Marko Gošović.

U predstavi igraju: Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Nenezić Rakočević, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

U predstavi učestvuju i muzičari: Stefan Pavićević, Milivoje Pićurić i Ivan Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније