Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

pogledaj.to

01. 12. 2013. 10:54 >> 10:54

'ŽENE ZA UTJEHU'

Podsjetiti ljude na ratno seksualno ropstvo

Iako se Japan 1993. službeno izvinio zbog regrutovanja žena u seksualno ropstvo za vrijeme Drugog svjetskog rata, ovaj dio ratne istorije nije ušao u udžbenike i malo je poznat, kako u Japanu tako i u svijetu. Otprilike 200.000 žena služile su kao prostitutke japanskoj Carskoj vojsci u to vrijeme. Bile su to mlade djevojke, pretežno iz Koreje, ali i Kine, Tajvana, Filipina, Indonezije pa i Holanđanke, neke ne starije od 11 godina, koje su kidnapovane ili na prevaru odvedene u prostituciju.

Korejska umjetnica Čang-Đin Li s prebivalištem u Njujorku odlučila je da ukaže na ovu istorijsku činjenicu kroz projekat "Comfort Women Wanted" (Potrebna žena za utjehu). Naziv projekta dolazi iz oglasa koji poziva djevojke da se dobrovoljno odazovu za pružanje utjehe vojnicima, te naziva koje je korišten za ove žene – 'žene za utjehu'. Oglas je umjetnica pronašla u novinama iz ratnih vremena. Istorijski podaci govore da se puno djevojaka nije dobrovoljno odazvalo, ali zato su mnoge prisilno odvedene u vojne kampove poznate kao stanice za utjehu gdje su bile silovane i mučene. Pretpostavlja se da službu nije preživjelo više od 30 odsto žena.

 

Umjetnički projekt sastoji se od video rada u kojem umjetnica intervjuižše žene koje su preživjele ovaj sistem, te jednog japanskog vojnika. Oni govore o svojim iskustvima, ali i sadašnjim snovima i nadama. Video rad dopunjavaju projekcije mjesta gdje su bili smješteni vojni kampovi, kao i posteri koji ponavljaju spomenuti novinski oglas sa slikama mladih djevojaka, atu su i oni sa siluetama ostarjelih žena.

Osvjetljavajući taj mračni dio istorije, umjetnica želi da podigne svijest o seksualnom nasilju nad ženama u vrijeme rata, te podsjetiti da je problem i danas relevantan.

"Trgovina ljudima je najbrže rastuća industrija na svijetu, druga po redu nakon trgovine oružjem u 21. vijeku. Pitanje 'žena za utjehu' nije pitanje prošlosti već je relevantno i danas", poručila je umjetnica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније