Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 02. 2013. 15:46   >>  15:41

OSKAR

Emanuel Riva - najstarija nominovana glumica

Francuska glumica Emanuel Riva , oduševila je mnoge ulogom u filmu “Ljubav”. Njeno pojavljivanje u najnovijem ostavrenju austrijskog reditelja i scenariste Mihaela Hanekea donijelo joj je prvu nominaciju za Oskara, u kategoriji za najbolju žensku ulogu.

 

 

Emanuel Riva je sinoć osvojila francusku nagradu Cezar za najbolju žensku ulogu.

Na dan ovogodišnje dodjele Oskara 24. februara (direktan prenos na RTCG), Riva će napuniti 86 godina.

Za najbolju glumicu sa njom će se nadmetati njene znatno mlađe koleginice, Džesika Čestejn (32), Naomi Vots(45), Dženifer Lorens (23) i devetogodišnja Kvenzan Valis koja je je najmlađa glumica nominovana u toj kategoriji ikada. 

Osvojivši nominaciju, postala je najstarija glumica koja će se takmičiti za prestižno filmsko priznanje. Prije nje je najstariji nominovani umetnik bio Kristofer Plamer koji je 2010. u 82. osvojio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu “Beginners”.

 

 

 

Glumica je svoj prvi posao radila kao krojačica u Remiremontu u ruralnom dijelu istočne Francuske, daleko od glamura i sjaja Holivuda. U svom intervjuu za “Holivud reporter” izjavila je da je tokom osnovne škole glumila u nekoliko pozorišnih predstava. Nekoliko godina nakon mature upisala je pozorišnu školu u Parizu i započela svoju profesionalnu karijeru.

Emanuel Riva je višestruko talentovana umjetnica, Pored glume, ona se bavi i fotografijom. Za vrijeme snimanja svog prvog filma “Hirošima, ljubavi moja” 1959 godine, glumica je uradila set fotografija koje su kasnije bile izložene u Francuskoj i Japanu.

Glumica za razliku od svojih konkuretkinja nije dala mnogo intervjua za američke medije jer, kako sama priznaje, ne govori dobro engleski jezik. U jednom od svojih ranijih obraćanja novinarima, istakla je da uloge za starije žene nijesu brojne i da se rijetko dogodi da dobiju ulogu koja im odgovara. Iako nijesu česte, Emanuel Riva umije da iskoristi svaku priliku.

Francuska umjetnica uprkos godinama ne planira odlazak u penziju. Glumica će se uskoro pojaviti u francuskoj komediji “A Greek Type of Problem,” u ulozi bake. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније