Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG [ I. P. ]

15. 09. 2021. 16:45 >> 11:40

MELODIJE IZ FILMOVA

Koncert u znak sjećanja na Morikonea

Poznate melodije iz filmova kao što su "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Dobar, loš, zao", "Posljednji Mohikanac" izveo je Crnogorski simfonijski orkestar na platou iza Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke. Koncert je priređen u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT). Crnogorski simfonijski orkestar isti program je prvo izveo u Centru za kulturu u Tivtu, u okviru petog Tivat Wolrd Music Festivala.

Program je priređen u znak sjećanja na jednog od najznačajnijih kompozitora filmske muzike Enija Morikonea koji je preminuo prošle godine.

Ako vam ime Enio Morikone nije poznato, melodija sigurno jeste. Italijanskog kompozitora mnogi smatraju sinonimom za filmsku muziku. Zahvaljujući Morikoneu, mnogi prosječni filmovi postali su remek-djela.

"Vi imate praktično to da muzika opiše i mjesto radnje, da vas uvede u to u kojem registru ćete gledati film, šta je taj film, kakav je njegov karakter, dakle nekada da se slaže sa tom slikom i podržava je a nekada čak i da anticipira ono što će nam cjelina filma donijeti", rekao je direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović.

Enio Morikone je napisao muziku za više od pet stotina filmskih i televizijskih produkcija. Zvali su ga “Maestro” i “Savremeni Mocart”.

Dirigent Iker Sančez Silva kaže da je Morikoneova muzika posebna: "Ponekad je čak popularnija od filma za koji je komponovao, a to nije tako često. On je pisao tako divne melodije, ali ne samo to, imao je veoma prefinjen stil i sklapao je vrlo posebne harmonije. Dobro je poznavao mogućnosti orkestra i kako da iskoristi svaki instrument”".

Muzika na filmu snažno djeluje na svijest i osjećanja gledaoca. Dok su kultni filmovi kao “Dobar, loš, zao”, “Bilo jednom na Divljem zapadu” ili “Za šaku dolara”, nezamislivi bez muzike, Morikoneova djela možemo slušati i bez filma.

Potvrdio je to i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније