Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 09. 2021. 22:35   >>  22:32

OD SJUTRA

"Portreti" Medojevića u Galeriji "Most"

NVO "Savremena umjetnost - Medojević", povodom objavljivanja sajta www.medojevic-art.org, organizuje otvaranje izložbe "Portreti" crnogorskog akademskog slikara Bratislava Bata Medojevića sjutra u 18 sati u Galeriji "Most".

Izložbu će otvoriti osnivač i direktor organizacije, Luigino Smiroldo iz Italije, a trajaće do 18. septembra.

Vođen uvjerenjem da se radi o izuzetnom stvaralaštvu, Smiroldo je osmislio i izradio sajt, www.medojevic-art.org, koji po fotografijama, ozbiljnosti, bogatstvu morfološke građe, tehničkim objašnjenjima i korisnim informacijama, predstavlja novinu u načinu prezentiranja likovnih stvaralaca, na našim prostorima.

Sajt favorizuje dva kapitalana ciklusa maestra Medojevića. Jedan, „Terra", koji čine slike posvećene temi zemlje i drugi, „Saros", koji čine više od 26 000 crteža portreta rađenih pretežno grafitom ali i drugim tehnikama.

Izložba pod nazivom "Portreti", predstaviće radove iz ciklusa „Terra“.

Slike ciklusa „Terra" sklone su apstrakciji, a portreti ciklusa „Saros“ neizbežno u sebi nose figurativnost. Upravo to su razlozi ovakvog koncepta izložbe. Portreti „Terre“ kao spona dva tehnički različita ciklusa, koja se po svojoj autentičnosti mogu svrstati u antologijska ostvarenja. Kolekcija „Portreti" ciklusa "Terra" ostvaruje jedinstvo sa "Sarosom" kroz tematska prožimanja i kroz svojevrsni tehničko - evolutivni paralelizam.

O „Terri“

Maestro Bratislav Bato Medojević, nakon smrti svog voljenog oca, suočava se sa složenim pitanjima života i smisla postojanja. Tada se u njemu rađa ideja da zemlju – tlo na kome živimo, rađamo se i u koje odlazimo, pokuša objasniti na što je moguće prirodniji način.

Nije poznato da se jedan slikar u prošlosti, ili danas, bavi ovom temom, na ovako iscrpan, lucidan i uspešan način, a koji perfeksionizmom izrade i urođene originalnosti, u neprekidnom stvaralačkom procesu, neumitno, kao vulkan u konstantnoj erupciji, proizvodi slike neuporedive umetničke vrednosti, koje se pred našim očima okamenjuju i integrišu u pejzaž našeg nesvesnog, za sva vremena.

To je razlog naše posvećenosti izradi što kvalitetnijeg sajta, jer se ovde radi o umjetnosti za koju ne postoje reči. Umjetnika Bratislava Medojevića upoznali smo kao čoveka koji je jednostavno opčinjem zemljom, kao alegorijom svega postojećeg, koji sa skromnošću govori da: „...što smo više uobraženi, zemlju-tlo više preziremo, jer je u svojoj površnosti vidimo samo kao prljavštinu, prašinu i blato…"

Za realizaciju tako velikog projekta, koji u centar pažnje postavlja zemlju, njene vidljive i skrivene karakteristike, maestro Medojević, nije imao primeren medijum u postojećim likovnim tehnikama.

Istrajan i vođen uzvišenom idejom, upotpunjujući i modifikujući tehnologije klasičnog štafelajskog slikarstva, transformiše ih u potpuno novu slikarsku tehniku.

Boje su potpuno prirodne-ekološke, sa prirodnim pigmentima i izuzetno postojane. Svoj jedinstveni izum u slikarstvu, maestro Medojević nazvao je tehnika Terra apprêter (terra apretura).

Otkrivši kvalitetnu i adekvatnu tehniku za ostvarenje svoje grandiozne ideje, iako mu je ona usložila slikarski posao jer je svaku boju morao proizvesti sam, ručno, maestro Medojević se upušta u poduhvat da objasni smisao i suštinu materijalnog postojanja života i znaćenja brojnih osobenosti zemlje – tla tražeći mogućnost za otkrivanje arhetipa koji bi ga doveli do rešenja koja bi mogao što jednostavnije izneti na površinu, kako bi pružio što verniju sliku osobenosti zemlje koje su u dubokoj korelaciji sa psihom.

Slike su slojevite, i svaki sloj ima svoju simboliku i značenja. Oni su u međusobnoj harmoniji, polazeći od podloge platna, do poslednjeg sloja koji na jednostavan i jedinstven način materijalizuje i objedinjuje sve u neko praiskonsko značenje manifestacija – kao uzrokom budućih dešavanja. Tako slike ciklusa „Terra" na tajanstven i suptilan način u nama bude emociju i pokreću misao.

Vođen idejom, prirodom njene bitnosti i simbolike koja je interaktivno ugrađena u sve strukture naše psihe, autor je u stvaranju ciklusa „Terra" prošao kroz mnoge faze, što možemo pratiti kroz kolekciju portreta koju izlažemo.

Tragajući kroz tijelo slike, koje se primarno predstavlja kao apstraktno, često se pronalaze realistični elementi. S druge strane, na prvi pogled prepoznatljive figuracije, do apstrakcije se utapaju u složenost mogućnosti njihovog tumačenja. Taj odnos, u različitim proporcijama, postoji na svakoj slici. Ipak, u detaljima apstrakcija ima dominaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније