Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Aleksandra Jovančević, TVCG

22. 08. 2021. 16:43   >>  16:44 2

20 GODINA OD SMRTI ŽIVKA NIKOLIĆA

Sjećanje na velikana crnogorske kinematografije

Ovih dana navršava se 20 godina od smrti velikana crnogorske kinematografije, reditelja i scenariste Živka Nikolića. To je prilika da se podjestimo onoga što je radio. Iako za života neshvaćen, ljudi koji su sarađivali sa njim sjećaju ga se sa posebnim pijetetom.

"Ždrijelo", "Polaznik", "Beštije", "Čudo neviđeno", "Ljepota poroka", "U ime naroda", "Iskušavanje đavola", samo su neki od dokumentarnih i igranih filmova kojima je Živko Nikolić proslavio sebe i Crnu Goru.

Tokom dvije decenije saradnje sa Televizijom CG Živko je ostavio neizbrisiv trag i na kolege koji su imali privilegiju da rade sa njim. Reditelj Raco Nikolić bio je asistent Nikoliću tokom snimanja "Oriđinala".

"Od njega se dalo mnogo naučiti, Savo Jovanović, Boško Odalović, Goran Milutinović, Vesna Ivanović, bila je ekipa koja je sve produkcije radila sa Živkom", kaže Raco Nikolić.

ve televizijske projekte u montaži je sa Živkom sliku po sliku slagao naš kolega Goran Milutinović.

"Od Živka sam mnogo naučio, kao mlad montažer, raditi najsloženiji tv format, drama, što je meni mnogo pomoglo. Uvažavao je sve svoje sagovornike, dosta grubo je izgledao, usamljen, ali jedan duhoviti čovjek, krila se istančana duša, plemenit čovjek, koji je mnogo dao ovim prostorima", kazao je Milutinović.

Za života Živko nije bio shvaćen kao umjetnik, a Raco Nikolić ističe da gledajući Živkove filmove stiče se utisak da se on ruga, ali to je psihološko nijansiranje ličnosti, otkrivanje naših snova, fikcija, koje se ljudima čestio ne sviđaju, jer iznositi nečiju dušu napolje nije prijatno.

U fokusu svih Živkovih ostvarenja bio je čovjek - običan, mali, žitelj krša, brda i uvalina. Glumci koji su igrali likove u njegovim filmovima i danas o njemu pričaju sa pijetetom.

"Živko je u mom životu zapisan crvenim slovima", kaže Mira Banjac. Eva Ras dodaje da je on ikona filmske umjetnosti.

Živko Nikolić je još za života postao klasik. Njegovo djelo je poznato i van granca našeg jezika, a njegov dopinos crnogorskoj kinematografiji i kulturi je izuzetan.

Sve što je snimao snimao je na crnogorskom tlu, duboko u sebi noseći pećat rodnih Ozrinića. On je rođen 29. novembra 1941. u Ozrinićima kod Nikšića. Pohađao je Umjetničku školu u Herceg Novom i Akademiju za pozorište, film radio i televiziju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније