Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 02. 2013. 12:57 >> 12:53
1

U NjEGOŠEVU ČAST

„Noć skuplja dva vijeka“, novi dokumentarac o Njegošu

„Neki problemi sa kojima se Njegoš susretao ni dan danas u Crnoj Gori nisu riješeni, mentalitetski naboj, odnos prema kulturi i pismenosti, a položaj naše države nije se, toliko, promijenio za protekla dva vijeka“, kaže za Radio Crne Gore režiser Branko Baletić koji snima dokumentarac o Petru II Petroviću, povodom jubileja 200 godina od rođenja velikog vladara i duhovnika.

 

„Noć skuplja dva vijeka – jedna od mogućih biografija“  dokumentarac je kojim Crnogorska kinoteka, kako je kazao Baletić, vraća dio ukupnog duga naše zemlje velikom vladaru i duhovniku. Film bi, kako za Radio CG najavljuje, trebalo da bude sklopljen za mjesec.

Naslov je aluzija na, smatra se, najljepšu ljubavnu pjesmu „Noć skuplja vijeka“. Zbog dva vijeka od Njegoševog rođenja, dokumentarac je u naslovu 200 godina „skuplji“.

 „Kada čujete ili kad se citiraju Njegoševi tekstovi nameće se, htjeli ne htjeli, paralela sa današnjicom. Neki problemi sa kojima se veliki pjesnik susretao ni dan danas u Crnoj Gori nisu riješeni. Mentalitetski naboj, odnos prema kulturi i pismenosti. Tako da mislim da će to publika prepoznavati ali ja ne bih upirao prstom, da ne bi bilo pretenciozno. Ali je sasvim jasno iz njegovih pisama koja citiramo u filmu, a koja su upućena tadašnjim velikim silama, da se položaj Crne Gore promijenio ali ne baš onoliko koliko je mogao biti promijenjen za protekla dva vijeka“ , kaže direktor Crnogorske kinoteke  Baletić.

„Pokušaćemo da od postojećih materijala iz Kinoteke napravimo zanimljiv biografski film lišen manipulacije i politikantskih priča o Njegošu. Držaćemo se faktografije, ali koristićemo i neke elemente iz igranih filmova od prije 40 50 godina, koji tretiraju vrijeme prije ili poslije Njegoša. Tih materijala, na žalost, nema puno u Crnoj Gori što govori o nebrizi našoj. Nema puno djela koja su posvećena Njegošu ali, evo, nešto smo uspjeli da nađemo i ja mislim da će to biti solidan biografski film.

Imamo ambicija ali, istovremeno, nastojaćemo da to ne bude pretenciozno. Bavimo se faktima i nadam se da će u sljedećih mjesec poduhvat biti završen.“

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније