Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

13. 08. 2021. 11:15   >>  11:22 1

KARADAGLIĆ

Crna Gora je moj temelj i snaga

Poznati crnogorski i svjetski gitarista Miloš Karadaglić kazao je da mu, nakon zatišja zbog koronavirusa, nastupi nikad nijesu bili draži i bitniji, i da je srećan što taj novi doživljaj dijeli i sa publikom kod kuće, u Crnoj Gori.

On je rekao da će djela, koja će izvesti večeras na koncertu u Kotoru, obilježiti različite periode njegovog života i da, kao takva, nastavljaju da tkaju muziku njegovog sopstvenog bića.

“Poslije zatišja korone nastupi mi nikad nijesu bili draži i bitniji. Srećan sam što taj novi doživljaj dijelim i sa publikom kod kuće, u Crnoj Gori", kazao je Karadaglić u intervjuu agenciji MINA.

Proslavljeni gitarista iz Crne Gore ove godine obilježava značajan jubilej - deceniju od izlaska prvog, od ukupno šest studijskih albuma.

Prvi album “Maditeraneo”za Deutsche Grammophon proveo je 28 sedmica na vrhu svjetske top liste i lansirao ga u zvijezde. Skoro da ne postoji grad i dvorana u svijetu u kojoj Karadaglić nije nastupao od tada.

Uslijedili su “Latino”, “Aranjuez”, “Blackbird”, “Sound of Silence”, a na šestom “The Moon and the Forest” našli su se koncerti koji su specijalno pisani za njega i koji pomjeraju granice mogućeg kada je u pitanju repertoar za gitaru i orkestar.

“Kad ponekad zatvorim oči i sumiram utiske proteklih deset godina, zanimljivo je da mi nije na prvom mjestu taj planetarni uspjeh, šest albuma za Univerzal, veliki koncerti od Los Anđelesa do Tokija, i život koji sam izgradio za sebe i o kojem sam maštao još kao klinac iz barake muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici”, kazao je Karadaglić.

Jezik duše nešto što ne može zamijeniti ništa

Prema njegovim riječima, na prvom mjestu su mu ljudi. “Oni divni ljudi koji su uz mene, bez obzira na sve: moja publika koja mi kad sviram otvori svoju dušu i da mi je na isti način na koji ja dajem sebe. Taj jezik duše je nešto što ne može zamijeniti ništa na ovom svijetu”, kazao je Karadaglić.

Na solističkom koncertu u okviru festivala KotorArt, Karadaglić se, kako kaže, vratio djelima koja mu lično znače i koja su mu u proteklih 18 mjeseci korona krize bila utjeha i bijeg.

“Bahova monumentalna Čakona, Domenikonijeva Kojunbaba, Albenizov Asturijas - ta djela su nepresušan izvor kreativne energije i prate me gdje god da sam. One su kao neki stari prijatelji koji su uvijek tu za mene”, rekao je Karadaglić.

Kako je naveo, prave vrijednosti, jaka osjećanja i topli ljudi, nikad nijesu bili potrebniji nego danas.

“Danas, kad polako i postepeno gubimo svoju dušu u modernim tehnologijama i prolaznim, nebitnim, nesuštinskim stvarima. Srećan sam što mi muzika daje imunitet upravo na taj, mnogo problematičniji i jači “virus” od ovog trenutnog”, pojasnio je Karadaglić.

U nastupajućoj sezoni očekuju ga koncerti u Sjevernoj Americi, Aziji i Evropi. Posebno se izdvaja koncert u Royal Albert Hall-u u junu naredne godine.

“Kralj Aranhueza”, “Mađioničar”, “Heroj gitare” - samo su neki od epiteta koji krase njegovo ime kada je u pitanju svjetska kritika.

Karadaglića svjetski mediji nazivaju superstarom, dokazanim „klasičnim gitarskim bogom“, „mađioničarem na gitari“.

Podgoričanin, koji već dvije decenije živi u Londonu, ima impresivnu karijeru kojom je stekao svjetsku slavu. Ovaj umjetnik je jedan od najboljih ambasadora Crne Gore, koju u svijetu predstavlja na najbolji način.

“Crna Gora je moj početak i kraj, temelj u mojoj duši, snaga na kojoj gradim sve kule od karata, koje svakodnevno rušim i gradim. Ponosite i prkosne male zemlje kao što je ova naša, najljepša na svijetu, žive i opstaju na leđima predaka koji su se vjekovima borili za sve nas, braneći nam obraz, čast i slobodu”, naglasio je Karadaglić.

Učinimo sve što je do nas da opstane umjetnost

On je neke od prvih koraka napravio upravo na KotorArt-u, a smatra da kotorska energija kreira idealan prostor za umjetnost i muziku.

“Uprkos svemu što se dešava, bitno je da učinimo sve što je do nas da opstane umjetnost. Tu odgovornost imaju institucije kao što je KotorArt, umjetnici, ali takođe i publika”, rekao je Karadaglić.

On je naglasio da nema mjesta gdje nije govorio o tom festivalu sa svojim kolegama i prijateljima na drugim velikim festivalima i događajima u svijetu.

“Slušati ih u Kotoru je i za mene veliki lični uspjeh, zadovoljstvo i čast”, kazao je Karadaglić.

On je poručio da je za njega veliki događaj svaki nastup kod kuće.

“Pred svojom publikom sam uvijek ponovo rođen, kao da uvijek zatvaram jedno i počinjem neko novo poglavlje. To je razlog zbog kojeg ne nastupam često ovdje, jer u emotivnom smislu za mene ne postoji ništa zahtjevnije i jače”, kazao je proslavljeni gitarista.

Prolazio je kroz mnoge cikluse, a sada, kako kaže, ponalazi kompozicije koje ga guraju u neki novi talas kreativnosti.

Naredna sezona vodi ga u nove vode, interesantne projekte sa novim repertoarom i idejama, a predstojeći period biće mnogo konzervativniji i na neki način bliži počecima umjetnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније