Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2021. 09:42   >>  09:43

GRAD TEATAR

"Čitač" odigran na sceni između crkava

Dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ nastavljen je sinoć, a na sceni između crkava je izvedena predstava "Čitač“, po tekstu Fedora Šilija (po motivima romana Bernarda Šlinka) i u režiji Borisa Liješevića. Predstava je koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta/ Beograd.

Radnja se odvija u poslijeratnoj Njemačkoj, kada bolesnom tinejdžeru Mihaelu Bergu u pomoć prilazi dvostruko starija Hana Šmic.

Nedugo zatim, njih dvoje ulaze u strasnu i tajnu vezu. Njihov odnos produbljuje činjenica da Hana voli kada joj se čitaju knjige, a Mihael joj rado udovoljava. Uprkos velikoj povezanosti Hana misteriozno nestaje, a Majkl je ostavljen zbunjen i slomljenog srca.

Osam godina kasnije, dok kao student prava proučava procese koji se vode protiv pripadnika nacističkog režima, Hana se vraća u njegov život, ali sada kao neko kome se sudi za zločine tokom Holokausta. Nakon što je osuđena na osamnaest godina zatvora, Hana i Mihael se dopisuju sve do trenutka kada ona treba da izađe na slobodu, ali tada ona izvršava samoubistvo.

Roman njemačkog književnika i pravnika Bernarda Šlinka je analiza konflikta poslijeratne generacije sa holokaustom i koncetracionim logorima. Postavlja pitanja o kolektivnoj i pojedinačnoj odgovornosti i u ratnim i u poslijeratnim vremenima, kao i mogućnostima razumijevanja i prihvatanja sebe i drugoga. Po romanu je snimljen i istoimeni film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet u glavnoj ulozi za koju je 2009. godine nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu.

Predstava „Čitač“ je nedavno proglašena za najbolju na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, u Užicu. Osim te, „Čitaču“ su pripale još tri nagrade Ardalion. Borisu Ljiješeviću je pripala nagrada za najbolju režiju, kao i  za režiju predstave  „Upotreba čoveka“, Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Fedora Šilija i koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad ( Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo). Mirjani Karanović, koja u „Čitaču“ tumači lik Hane Šmic je dodijeljena nagrada za najbolju žensku ulogu, a Ardalion za mušku ulogu je pripao Marku Grabežu, za lik Mihaela Berga u predstavi „Čitač“.

U predstavi, pored Marka Grabeža igraju i Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније