Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 11. 2013. 11:03   >>  11:03

Knjiga prodata za 14 miliona dolara

Malena knjiga psalma iz 1640, za koju se vjeruje da je prva knjiga odštampana u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama, prodata je 26. novembra za 14,2 miliona dolara postavivši tako aukcijski rekord za neku štampanu knjigu.

"Bay Psalm Book", prodata na aukciji na Menhetnu, bila je procijenjena na vrijednost između 15 i 30 miliona dolara.

Poređenja radi, primjerak knjige Džona Džejmsa Odubona "Ptice Amerike" držao je prethodni rekord pošto je na aukciji 2010. prodat za 11,5 miliona dolara, pišu agencije. 

Svega 11 primjeraka knjige "Bay Psalm Book" postoji i danas, u različitim stepenima očuvanosti. Knjiga koja je prodata na aukciji jedna je od dvije u vlasništvu bostonske Stare južne crkve, izgrađene 1699, koja se na prodaju odlučila iz finansiskih razloga. 

Knjigu je kupio američki biznismen i filantrop Dejvid Rubenštajn koji planira da je da na pozajmicu bibliotekama u zemlji. 

Knjigu su u Kembridžu, Masačusets štampale puritanske vođe Masačusets zalivske kolonije. U knjizi se nalaze prevodi hebrejskih psalma na engleski, a tada je štampano ukupno 1.700 primeraka. 

Aukcijski rekord za bilo koje štampano izdanje drži "Da Vinčijev kodeks", lična bilježnica naučnih bilješki i dijagrama koja je 1994. u Kristiju prodata za 30,8 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније