Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 08. 2021. 08:59 >> 08:59

MIOMIR MAROŠ

"Zapisi" pretočeni u knjige radi budućih generacija

Sinoć su u kolašinskom Centru za kulturu u okviru Kolašinskog etno-kamp promovisane knjige “Zapisana Crna Gora ” i “Zapisana Crna Gora 2” koje su izašle u izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina (CEKUM) autora Miomira Maroša.

Knjiga Zapisana “Crna Gora 1” na 300 strana bilježi zapise  o raznim krajevima Crne Gore. Autor kroz tri poglavlja knjige priča  o mjestima, običajima, ljudima i neobičnim zanimanjima. Veoma važna specifičnost koju Maroš otkriva kroz svoje priče je ta da se  običaji u Crnoj Gori razlikuju od mjesta do mjesta. Etno muzikolog  Zlata Marjanović je na promociji u Kolašinu kazala da je Miomir Maroš svestrana ličnost čemu svjedoči tok njegovog školovanja, a i teme i likovi koje u svojim pričama predstavlja su jedinstveni.

 “Što govori da je riječ o jednoj energiji koja traži svoj put, koja je vrlo živa, ali koja želi da se vezuje za sav život sada i ovdje. Ja u Mijovim očima vidim taj osmjeh i neugasivu želju za bivanjem među ljudima i ne otkrivanjem i nalaženjem već dijeljenjem tih predivnih životnih priča sa svima nama”, kaže  etnomuzikolog Zlata Marjanović.

Reportaže televizijskih emisija u drugom nastavku knjige obuhvataju zapise o zanimljivim događajima i ličnostima i svojim sadržajem povezuju crnogorski prostor. Davor Sedlarević koji istražuje tradicionalne igre iz naše zemlje kaže da je Maroš zaslužan za to da se o toj temi u našem društvu čuje i zna  jer je prpoznao značaj kulturološkog nasljeđa kada niko drugi nije i kroz emisiju “Zapis” je prezentovao crnogorskoj publici.

 “Nema ni jednog KUD-a koji nije gostovao u emisiji bez obzira koji repertoar uzvode. Svi su dobili šansu da se prestave.  Kada smo mi počeli da se bavimo ovim čime se bavimo, znači revitalizacijom tradicionalnih igara i pjesama  tim starim načinom igranja i pjevanja arhaičnim moglo bi se reći da u startu nijesmo bili dobro prihvaćeni. Međutim TVCG naročito Mijo, čim je saznao za to došao je u Kolašin i mi smo snimili neke od ključnih i kultnih emisija koje su nam kasnije mnogo pomogle u promovisanju”, specijalista vaspitač za tradiconalne igre Davor Sedlarević.

Priče koje su na promociji pomenute i komentarisane sa posebnimm pijetetom su ona o posljednjoj crnogorskoj virdžini iz Dobrilovine i priča o Božu sa Lukavice. Autor kaže da mu je drago što su ljudi koji se bave prvenstveno etnologijom prepoznali značaj njegovog rada, ali i vrijednost priča koje je do sada radio.

 “Ja sam to radio prije spontano, mi smo to bilježili, ja sam znao da to nešto vrijedi i tu se sva priča završava. Tek prije možda godinu ili malo vise shvatio sam značaj toga, jer to što mi zabilježimo sad, možda više nikad neće biti, da smo na neki način čuvari kulturne baštine i da je to važnije od svih ostalih sadržaja koji idu kroz medije, ili svih ostalih sadržaja koje radimo kroz naš svakodnevni posao” , istakao je autor emisije “Zapis” i Knjiga Zapisana Crna Gora 1 i 2 Miomir Maroš.

U januaru 2022. biće obilježeno 20 godina postojanja emisije “Zapis” a do tada će knjige autora Miomira Maroša biti promovisane širom naše zemlje. On je kazao da svi zajedno moramo raditi na očuvanju svega vrijednog što čini naše kulturno i etnološko nasljeđe. Zaključio je da je na nama da to sačuvamo sada, jer nakon određenog vremena nećemo imati priliku.

Dragana Šćepanović Vlahović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније