Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 08. 2021. 10:48   >>  10:49

GRAD TEATAR

Književno veče Dejana Aleksića

Autorsko književno veče pisca iz Srbije Dejana Aleksića, održaće se večeras sa početkom u 21 sat, na Trgu pjesnika u Starom gradu u Budvi, a u okviru programa Grad teatra.

Veče je organizovano u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, a na inicijativu Resora kulture Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta sa ciljem uspostavljanja saradnje između institucija kulture Crne Gore.

Kako podjećaju organizatori festivala, Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) je pjesnik, dramski pisac, romansijer i stvaralac književnih djela za djecu. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Objavio je deset pjesničkih knjiga, jedan roman, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu. Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju: "Vasko Popa", "Meša Selimović", Zmajeva nagrada Matice srpske, "Branko Miljković", Nagrada SANU iz Fonda "Branko Ćopić", "Miroslav Antić", "Risto Ratković", Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada.

"Poezija ovog autora zastupljena je u više domaćih i stranih antologija i pregleda i prevedena na nekoliko desetak evropskih jezika. Integralne pjesničke knjige Dejana Aleksića objavljene su na španskom, francuskom, poljskom i makedonskom.

"Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodijeljena mu je nagrada iz Fonda "Borislav Pekić“. Jedan je od najpriznatijih savremenih pisaca književnosti za djecu, autor knjiga Dugme bez kaputa, Pustolovine jednog zrna kafe, Kad se razboleo Petak, Na primer, Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu, Božićna priča, Muzika traži uši, Stižu blese, čuvajte se, Koga se tiče kako žive priče, Cipela na kraju sveta, Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova. Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu, a njegova literatura za djecu dio je nastavnog programa filoloških i učiteljskih fakulteta i pedagoških akademija", navode u biografiji.

I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki je dobitnik nagrada "Politikin zabavnik" i "Neven“, nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za djecu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, "Plavi čuperak“, "Zmajev štap“, "Rade Obrenović“, Nagrade Grada Niša za književnost za djecu, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja "Mali princ”(dva puta) i White Raven. Kao pjesnik, bio je gost brojnih međunarodnih festivala u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovoni, Severnoj Makedoniji. Radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti "Povelja” u Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Razgovor sa Dejanom Aleksićem će voditi mr Radoje Femić, književni kritičar iz Bijelog Polja.

Iste večeri, u crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sa početkom u 21 h, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala "Grad teatar“. Na programu je koncert Matije Molčanova (klavir) i Anđele Vlaović (flauta).

"Ove godine, JU „Grad teatar“ će omogućiti mladim muzičarima Budve, srednjoškolcima i studentima, koji su do sada pokazali najbolje rezultate na takmičenjima u sredinama gdje uče, da prikažu dio svog talenta i znanja pred pravom festivalskom publikom. Selekciju za ovaj dio off programa festivala, pod nazivom Podijum mladih, uradio je pijanista Nikola Vučković", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније