Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Dragana Šćepnović Vlahović, TVCG

31. 07. 2021. 19:52 >> 19:51

LIKOVNA KOLONIJA U KOLAŠINU

Razmjena ideja 11 afirmisanih umjetnika

U Kolašinu je u toku likovna kolonija, na kojoj učestvuje 11 afirmisanih akademskih slikara i vajara. Organizatori ovog za umjenike veoma važnog doogađaja su Centar za kulturu Kolašin i Opština Kolašin. Ova kolonija je, prema riječima učesnika, veoma važna, jer razmjenjuju iskustva, većina umjetnika su rodom Kolašinci ili žive u tom gradu. Za nekoliko dana od kad su se umjetnici okupili stvorena su brojna umjetnička djela.


Stvaranje ispod krošnji drveća u dubokoj hladovini ili na suncu svakodnevnica je umjetnicima koji učestvuju na likovnoj koloniji u Kolašinu. Kažu da su klima i ambijent idealni za njihov rad.

Akademski slikar Goran Ćetković je istakao da je u Kolašinu 11 autora, većinom afirmisani, sa kojima je upoznata i crnogoska i međunarodna javnost.

"Svakako zastupljene su različite poetike, od slikarskih do vjarskih. Na neki način se svi ovdje dopunjujemo, razmjenjujemo ideje i u svakom smislu smatram da je ovaj projekat upotpunosti uspio", kazao je Ćetković.

Hana Mirkov akademska slikarka je naglasila da je su likovne kolonije nešto najljepše što postoji, jer se umjetnici sastanu na jednom mjestu da razmijene iskustva i da stvaraju nešto novo.

"Raduje me što se ovo dešava u Kolašinu i što mi umjetnici imamo priliku da se skupimo da budemo tih 7 do 8 dana zajedno da razmijenimo neka naša razmišljanja i iskustva", kazao je slikar Naod zorić.

Jedan od učesnika likovne kolonije u Kolašinu vajar Ljubodrag Mrdović, razočaran je, kaže, odnosom lokalnih samouprava i države prema umjetnicima posebno vajarima, jer njihovi radovi posebno oni isklesani u kamenu, nadžive gradove, države i i civilizacije i pokazuju kulturu i umjetnost nekog vremena.

"Naši političari dovedu muzičare i plate im noć sviranja, oni pola sviraju i pola puste neku muziku i to plate 3.000 eura. Ova kolonija će sva da košta 5.000. Ti ljudi ne mogu da pojme da će ove kamene skulpture da nadžive grad kao što su nadživljavale", kazao je Mrdović.

Pored našh sagovornika na kolašinskoj likovnoj koloniji stvaraju umjetnice Tanja Topuzovski, Vladana Mirković i Vildana Kilijan, kao i umjetnici Miodrag Šćepanović, Zoran Obrenović, Miroslav Šuković i Mladen Blažević. Radovi koji su stvoreni u Kolašinu u toku kolonije biće izloženi u srijedu veče na gradskom trgu.

Organizatori ovog za umjenike veoma važnog doogađaja je Centar za kulturu Kolašin a finasira ga Opština Kolašin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније