Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Politika.rs ]

26. 11. 2013. 13:25 >> 13:28

DOKUMENTARNI FILM

"Život i smrt Marine Abramović" u Luvru

Ovogodišnji „Jesenji festival” u francuskoj prijestonici posvećen je Robertu Bobu Vilsonu i njegovom njujorškom „Votermil centru” u kojem umjetnik živi, stvara, čuva kolekciju i arhiv.

 

U Luvru je u petak premijerno u Francuskoj prikazan dokumentarni film „Bob Vilson režira život i smrt Marine Abramović” (tako je naslovljen originalan naziv filma), djelo italijanske autorke Đade Kolagrande. Film u trajanju od 58 minuta nastao je 2012. godine, kada je i premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, piše Politika.

Posvećen je pozorišnom komadu u režiji Roberta Boba Vilsona (Teksas, 1941), postavljenom 2011. u Mančesteru, po ideji Marine Abramović iz 2008. godine. Ovaj komad je zasnovan na biografiji naše slavne umjetnice i okarakterisan je kao jedno od najsnažnijih Vilsonovih djela posljednjih godina. Đada Kolagrande nastavlja saradnju sa Marinom Abramović, trenutno snimajući film „TheAbramovicMethod”.

Vilson je pozorišni rad započeo u Njujorku 1969, prvi veliki uspjeh je doživio 1971. i od tada je realizovao brojne projekte u Evropi, na Bliskom istoku i u Americi. „Bob Vilson režira život i smrt Marine Abramović” oslikava Vilsonovu originalnost u radu, sa akterima iz različitih domena: glume, performansa i muzike.

Projekcija filma je, uz prisustvo Kolagrande i Vilijama Dafoa, upriličena u okviru „Jesenjeg festivala u Parizu”. Dafo, slavni američki glumac, jedan je od aktera pozorišnog komada kao i filča, uz Marinu Abramović i Entonija Hegarta, pjevača. Brojna publika je u sali, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, program pratila stojeći.

„Jesenji festival u Parizu posvećen je savremenoj umjetnosti koja uključuje eksperimentalne pristupe, a obuhvata pozorište, muziku, ples, vizuelne umjetnosti i film. Osnovan je 1972. uz podršku Žorža Pompidua i neprofitna je organizacija koja se, između ostalog, realizuje i uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija. Svake godine oko 40 događaja privlači više od 100.000 posetilaca.

Ove godine festival je posvećen Robertu Vilsonu, reditelju, slikaru, vajaru, arhitekti, piscu, dizajneru i kolekcionaru. Programi se odvijaju u više prostora (Théatre de la ville-Paris, Louvre, Châtelet-theâtre musical de Paris), a sadržaji u Luvru (11. novembar 2013 – 17. februar 2014) podrazumijevaju susrete, konferencije, izložbu, performanse i projekcije Vilsonovih arhiva.

Izložba „Dnevne sobe” dočarava duh „Votermil centra” nedaleko od Njujorka, u kojem umjetnik živi, stvara, čuva umetničku kolekciju i arhiv, i dijeli taj prostor sa umjetnicima i publikom. Prikazan je izbor predmeta iz različitih epoha i kultura, dio Vilsonove kolekcije, koji ga svakodnevno okružuju i inspirišu u stvaralaštvu. „Votermil centar” je, kao specifična laboratorija za istraživanje inovativnih ideja, posvećen mladim stvaraocima u usponu. Jedan od članova žirija za odabir učesnika u njegovim programima je i Marina Abramović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније