Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 11. 2013. 20:06 >> 20:07

ALAN MUR:

Superheroji izgubili svaku vrijednost

U intervjuu za britanski Gardijan, legendarni pisac Alan Mur promoviše projekat "Fashion Beast" i otkriva kakav je njegov odnos prema filmskim adaptacijama, superherojima i kako gleda na generacije umjetnika kojima je bio neposredan uzor.

Kultni pisac stripova Alan Mur (Čuvari, "Swamp Thing", "V for Vendetta", "The League of Extraordinary Gentlemen", "Lost Girls", "Promethea" i drugi), promoviše svoj projekt "Fashion Beast".

 

Ideju za koncept pokrenuo je legendarni provokativni, muzičar, performer i dizajner Malkolm Meklaren, a prvobitno je trebala da postane filmsko ostvarenje. Čak 28 godina nakon njegove zamisli, "Fashion Beast" je pretvoren u strip. Meklaren je prodavao scenario opisujući ga kao hibrid bajke Ljepotica i zvijer i života Kristijana Diora, uz elemente iz radnje filmova "Chinatown" i "Flashdance".

U intervjuu za Gardijan, Mur otkriva kakav je njegov odnos prema filmskim adaptacijama, superjunacima i kako gleda na generacije umjetnika kojima je bio neposredan uzor.

"Ne volim proces adaptacije književnog djela na film, a posebno ne volim moderan način adaptacije stripova, u kojem glavni likovi postanu franšize koje se "troše" bez posebnog cilja ili razloga. U većini slučajeva, originalni stripovi bili su puno superiornija umjetnička ostvarenja od filmova. S ovim projektom odlučio sam da probam da napravim svoj prvi filmski scenario, a to sam započeo davne 1985. godine.

Nijesam vjerovao da će ikada biti objavljen, dok me nedavno nije nazvao moj izdavač i rekao da je uspio da nađe kopiju scenarija i da može da angažuje izvrsnog pisca Entonija Džonsona, koji bi mogao napraviti dobru adaptaciju. Nijesam znao hoće li uspjeti, ali činilo mi se zgodnim u smislu da ne moram mrdnuti malim prstom da se projekt realizuje. To me najviše privuklo cijelom radnom procesu. Ali kad je materijal počeo da dolazi do mene, dogodilo se nešto neobično: za početak, adaptacija je bila vrlo elegantno i vješto napisana. Onda sam vidio što je Fakundo Persio napravio kao ilustracije i oduševio sam se jer sam već zaboravio sve svoje ideje vezane uz "Fashion Beast".

Doživljaj je bio kao da čitam nešto što je neko drugi napisao i bio sam impresioniran samim sobom. Čudno je kako su već tada postojale preteče mojih stavova i ideja o magijskom razmišljanju: vidim da sam progovarao o modi gotovo kao o šamanskoj djelatnosti. Iznenadio sam se prisjećajući se kako sam tako rano krenuo tim putem. U potpunosti sam zadovoljan", kazao je Mur.

On je objasnio kako je Malkolm Meklaren sugerisao da glavni likovi budu muškarac koji liči na djevojku i djevojka koja sliči na muškarca, a čudno je što 1985. to nije bila ničija vizija poželjnog izgleda u modnoj industriji.

"Stvari su se do danas radikalno promijenile. Danas Džon Galijano radi promociju za Treći Rajh, Aleksander Mekvin je počinio samoubistvo, a Versaćea u stopu prati nasilni manijak. Društvo i atmosfera o kojoj smo pisali 1985. približila se savremenoj slici svijeta", tvrdi Mur.

Osvrnuo se i na savremene filozofe, te na savremeno čitatanje.

"Sviđa mi se Žak Derida, mislim da je smiješan. Volim filozofiju koja ima smiješne detalje. Znam da takav stav vrijeđa druge filozofe, smatraju da nije ozbiljan, ali zbilja je došao do sjajnih uvida. Zašto se ne bismo malo i zabavljali dok se bavimo najdubljim mislima i opsesijama uma?", rekao je Mur.

(Tpotral)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније