Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 06. 2021. 19:12   >>  19:13

"ZETSKI DOM" I "PRAZAN PROSTOR"

Premijera "Ane Karenjine" u subotu u Podgorici

Predstava "Ana Karenjina", u koprodukciji Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" i Dramskog studija "Prazan prostor", premijerno će biti izvedena u subotu, 12. juna u Podgorici. Subotnja premijera će se održati u Vojnom hangaru u Zagoriču, a počeće u 19 časova.

Kako ističu u Pozorištu, na istom mjestu slijede reprizna izvođenja 13. i 14. juna. Premijera na Cetinju zakazana je za 3. septembar u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Predstavu po motivima istoimenog djela Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao je Mirko Radonjić, a tim povodom danas je upriličena konferencija za medije.

O komadu su govorili direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić, Lidija Dedović, umjetnička direktorica, Marija Backović, direktorica Dramskog studija “Prazan prostor” i producentkinja predstave, Mirko Radonjić, reditelj, Ilija Đurović, dramaturg, glumci Sanja Vujisić i Pavle Prelević i autor muzike Ilija Gajević.

Subotić je naglasio kako je više razloga zbog kojih je najstariji državni teatar odlučio da obezbijedi koprodukcioni status u ovom projektu.

"Inscenacija djela koja pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini jedna je od zakonskih obaveza Zetskog doma. Uz to, kao nacionalni teatar, posebno smo imali u vidu potrebu pružanja podrške nezavisnoj kulturnoj sceni, pri čemu u ovom slučaju govorimo o veoma referentnom partneru, iza kojeg je gotovo dvodecenijski kontinuirani rad i doprinos unapređenju crnogorske kulture, pozorišne umjetnosti i produkcije u različitim aspektima. Takođe, realizacijom ovog projekta obezbjeđuje se stvaranje uslova za podsticaj razvoja i afirmaciju talenata, koje predstavlja jedan od poslova od javnog interesa u crnogorskoj kulturi", istakao je Subotić.

Saradnja sa "Praznim prostorom" i rediteljem Mirkom Radonjićem, kako je kazala umjetnička direktorica Dedović, uvijek predstavlja izuzetno iskustvo.

Marija Backović je kazala da je želja da komad “Ana Karenjina” bude realizovan trajala dugo, a ostvarena je zahvaljujući koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom”.

"Vrlo neskromno, ali punih usta, reći ću da će ovo biti kulturni događaj godine", naglasila je Backović.

Radonjić je rekao da ideja o komadu nije došla isključivo, jer je riječ o Tolstojevom antologijskom djelu, već i zbog samog interesovanja za teme koje je ruski književnik otvorio u romanu “Ana Karenjina”.

Pristup radu na komadu, naglasio je dramaturg Ilija Đurović, nametnula je sama tema.

Glumica Sanja Vujisić, koja tumači ulogu Ane Karenjine, kazala je da je cjelokupan proces za nju bio izuzetno izazovan.

"Rad je bio izazovan u mjeri u kojoj je izazovno tragati u sebi, priznati sebi neke istine, tragati po sopstvenim strahovima, mrakovima, zaći u neke djelove u koje nikad ne biste zašli. Tako da – kada me je reditelj pozvao, na početku sam bila skeptična, ali sam u međuvremenu spoznala da ovaj proces itekako pripada meni", rekla je Vujisić.

Glumac Pavle Prelević istakao je kako je rad na komadu za njega predstavljao zanimljivo putovanje.

U tročlanoj glumačkoj ekipi, uz Sanju Vujisić i Pavla Prelevića, je i Aleksandar Gavranić.

Reditelj Radonjić, prema mišljenju autora muzike Ilije Gajevića, potvrdio je i komadom “Ana Karenjina” da je sposoban da mijenja granice unutar pozorišta, a da ga je na tom putu pratila i cjelokupna ekipa.

"Ono što sam radio tokom ovog procesa i što ću raditi tokom izvođenja predstave, nešto je za šta sam mislio da mi se nikad neće dogoditi. Riječ je o jednom jako specifičnom autorskom radu, koji je uključivao cjelokupnu ekipu i uloga muzike ovog je puta bila svojevrstan kolektivni čin", kazao je on.

Kostimografkinja predstave je Lina Leković, asistentkinja režije Hana Rastoder, autorka fotografije Ana Kašćelan, videa Pavle Simonović, dok je za dizajn bila zadužena Iva Mijanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније