Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 06. 2021. 11:45   >>  13:51 1

NARODNA BIBLIOTEKA

Tribina povodom 110 godina od rođenja Đilasa

Povodom 110 godina od rođenja Milovana Đilasa, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, 11. juna u 12 sati, održaće se tribina pod nazivom „Čovjek crnih brda“.

 

Na tribini će učestvovati predsjednik SUBNORA-a i književnik Zuvdija Hodžić, predsjednik Matice crnogorske i književnik Dragan Radulović, Draško Došljak (UCG), Dragutin Papović (UCG), književnik i kolumnista Andrej Nikolaidisi Vladimir Vojinović (FCJK).

Milovan Đilas je rođen 4. juna 1911. godine u Podbišću  kod Mojkovca. Imao je i starijeg brata Aleksu koji je bio narodni heroj.Školovao se u Kolašinu i Beranama gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Za vrijeme pohađanja gimnazije aktivno se bavio pisanjem poezije po čemu je bio zapažen od učenika i nastavnika. U to doba prihvata i ljevičarske ideje.

Poslije završetka gimnazije odlazi u  Beograd gdje počinje da studira filozofiju i pravo na Beogradskom univerzitetu. 

Đilas je bio disident, političar, teoretičar i pisac, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata.

Zbog politike je pet godina robijao u Sremskoj Mitrovici tridesetih godina prošlog vijeka. Boravak u zatvoru je iskoristio da prevede tri romana i deset pripovjedaka Maksima Gorkog.

Bio je jedan od čelnika Komunističke partije. Po završetku Drugog svjetskog rata je sa Titom otišao u Moskvu radi sklapanja ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije.

Poslije rata je u štampi počeo da objavljuje članke o najsloženijim pitanjima u partiji. Suđeno mu je u više navrata po optužbi za neprijateljsku propagandu. U zatvorima socijalističke Jugoslavije je proveo 9 godina.

Krajem 1968. otišao je u SAD na dva mjeseca, gdje je bio gostujući profesor na univerzitetu Prinston.

Podržao je studentske proteste 1968. godine i oštro kritikovao SKJ.

Umro je u aprilu 1995. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније